Hlavní obsah

A dost, byli jsme moc tolerantní. Premiérka Mayová vyhlásila boj extremistům

Londýn
Aktualizováno

Britská společnost byla příliš tolerantní vůči radikálním islamistům, a to se musí změnit, i když to bude pro celé spektrum společnosti bolestné. Po třetím teroristickém útoku v Británii za dva a půl měsíce to v neděli prohlásila premiérka Theresa Mayová. Čtvrteční termín konání předčasných voleb však platí.

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Předsedkyně britské vlády Theresa Mayová

Článek

„Čeho je moc, toho je příliš,“ prohlásila Mayová a dodala, že ideologie radikálního islamismu je „perverzí islámu“ a její porážka „je jednou z největších výzev“. Je proti ní potřeba nejen nasazení vojenských a protiteroristických sil, ale je také nutné změnit myšlení lidí.

Podle premiérky tak společnost a její jednotlivé části čekají „složité a rozpačité rozmluvy”, ale nelze se jim vyhnout. Mayová k tomu dodala, že by žádná komunita neměla být vydělována a segregována.

Předsedkyně britské vlády připomněla, že útok ze sobotní noci byl třetím teroristickým útokem v zemi za poslední tři měsíce. Poznamenala, že ačkoliv mezi nimi není spojnice v podobě nějaké jedné sítě, jasně se vyjevil nový trend. Premiérka uvedla, že hrozba je eminentní, protože tajné služby jen od březnového útoku ve Westminsteru zhatily dalších pět věrohodných pokusů o rozpoutání teroru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zastřelený londýnský teroristaVideo: AP

Byli jsme moc tolerantní

Podle ní je proto třeba provést čtyři věci. Zaprvé porazit ideologii radikálního islamismu, zadruhé zabránit tomu, aby její zastánci mohli volně komunikovat na internetu. Mayová v té souvislosti vyzvala k „mezinárodní dohodě o regulaci v kyberprostoru“.

To ale ještě podle ní nestačí, protože extremisté se v prvé řadě nesmí pohybovat v reálném prostoru. Vojenské a bezpečnostní akce za hranicemi v Sýrii či na domácí půdě nestačí. „V naší zemi bylo příliš tolerance,“ řekla Mayová a dodala, že britská společnost musí „identifikovat“ radikální elementy a „vymýtit je“. V neposlední řadě je podle ní potřeba, aby britské složky změnily protiteroristickou strategii tak, aby adekvátně odpovídala nastolenému trendu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské video po útoku v LondýněVideo: Reuters

Premiérka se nevyjádřila k termínu konání předčasných voleb, které se mají uskutečnit ve čtvrtek. Dá se tedy očekávat, že proběhnou, jak to schválila královna Alžběta II.

Reklama

Výběr článků

Načítám