Hlavní obsah

Macron přivítal ve Versailles Putina, chce užší spolupráci s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron se v pondělí ve Versailles setkal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Nejprve hovořili jen mezi čtyřma očima a následně i v širším formátu za přítomnosti členů svých delegací. Prezidenti po setkání mluvili o potřebě užší spolupráce.

Foto: Alexander Zemlianichenko/Pool, Reuters

Prezidenti Francie a Ruska Emmanuel Macron a Vladimir Putin ve Versailles

Článek

Strany avizovaly rozhovory o vztazích Ruska a Evropské unie, Ukrajině, Sýrii, Libyi i Severní Koreji. Hlava Francie předem uvedla, že očekává i tvrdá slova.

„Hovořili jsme o důležitosti několika témat,“ potvrdil po setkání Macron a poznamenal, že Francie také prosazuje hodnoty transparentnosti a ochrany menšin.

„Je potřeba vést dialog,“ prohlásil Macron. Francouzská strana by podle něj ráda ustavila francouzsko-ruské fórum, v jehož rámci by šlo především o kulturní výměnu mládeže.

Podobně hovořil také Putin. „Mluvili jsme o humanitární spolupráci, výměnách mládeže a studentů,” pronesl předtím, než zmínil vzájemný obchod a jednání o bezpečnosti, boji s terorismem nebo severokorejský jaderný program. K boji proti terorismu Putin potvrdil vznik pracovní skupiny.

Foto: ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron vítá svůj ruský protějšek Vladimira Putin ve Versailles.

Putin podpořil Le Penovou

Putin před volbami, v nichž Macron porazil svou soupeřku Marine Le Penovou, podpořil šéfku Národní fronty, když ji přijal v Kremlu. Národní fronta navíc už před lety získala z Ruska půjčku, což Le Penová hájila tím, že ve Francii by ji nedostala.

Macron k tomu obvinil Rusko z podílu na únicích jeho e-mailů v předvečer druhého kola voleb a také Moskvu nařkl z toho, že sleduje „hybridní strategii kombinující vojenské zastrašování s informační válkou“.

Minulý týden na summitu G7 v Itálii však Macron řekl, že je důležité s Ruskem jednat o „mnoha mezinárodních záležitostech, které nebude možné vyřešit bez tvrdého dialogu“.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) a jeho francouzský protějšek Emmanuel Macron na zámku ve Versailles

Schůzka Macrona s Putinem se uskutečnila u příležitosti zahájení versailleské výstavy o Petru Velikém, respektive o jeho zdejší návštěvě před 300 lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám