Hlavní obsah

Hrdinka z Manchesteru v kritické chvíli odvedla do bezpečí padesátku dětí

– Machester

Ne každý v kritické situaci po pondělním sebevražedném atentátu v Manchesteru propadl panice. Osmačtyřicetiletá Paula Robinsonová zachovala chladnou hlavu, shromáždila před koncertní síní co nejvíc vybíhajících vyděšených dětí a odvedla je do bezpečí nedalekého hotelu, kde s nimi zůstala. O tom, že jsou v bezpečí, pak rozeslala zprávu po sociálních sítích.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Dvě ženy zahalené v termofólii stojí u haly v britském Manchesteru, kde došlo k výbuchu po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande.

Článek

K útoku sebevražedného atentátníka došlo v hale, kde měla vystoupení americká zpěvačka Ariana Grande, mezi jejíž obdivovatele patří hlavně děti a teenageři.

„Rodiče zběsile pobíhali a hledali své děti,“ líčila Robinsonová deníku The Independent děsivý výjev, který se jí a jejímu manželovi naskytl, když v pondělí večer čekali na zastávce MHD nedaleko koncertní haly.

S pobíhajícími rodiči se mísily desítky náctiletých dívek, které křičely a byly bez doprovodu. Robinsonová tedy na děti zavolala, aby běžely za ní, načež je odvedla do nedalekého hotelu. Rodiče pak informovala prostřednictvím sociálních sítí.

„Máme tu asi 50 dětí, které čekají, až si pro ně někdo přijde. Jsou v bezpečí a postaráme se o ně. Prosím, přepošlete to všem rodičům, které mají děti v oblasti Manchesteru. Vzali jsme tolik dětí, kolik jsme mohli, do (hotelu) Holliday Inn. Držíme je v bezpečí a zůstaneme s nimi,“ napsala Paula Robinsonová.

Výběr útoků v Británii od roku 2005

- 7. července 2005 - čtyři bombové útoky v londýnské veřejné dopravě (tři bomby vybuchly v metru, čtvrtá v autobuse) během ranní špičky si vyžádaly 52 mrtvých (zahynuli také čtyři útočníci) a na 700 zraněných; motivací atentátníků byla účast Británie ve válce s Irákem.

- 30. června 2007 - neúspěšný teroristický útok na letišti v Glasgow pomocí zeleného vozu Jeep Cherokee, kterým pachatelé projeli skrz skleněný hlavní vchod do areálu letiště; dva pachatelé byli popáleni, jeden později zemřel v nemocnici v Paisley, druhý byl v roce 2008 odsouzen na doživotí.

22. května 2013 - britský voják Lee Rigby byl ubodán na ulici v Londýně; dva útočníci, Michael Adebolajo a Michael Adebowale, kteří pocházeli z Nigérie a byli křesťanskými konvertity k islámu, byli shledáni vinnými z vraždy a v únoru 2014 odsouzeni na doživotí

- 22. března 2017 - pět lidí bylo zabito při teroristickém útoku v Londýně; útočník nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a následně odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu; pachatele, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, poté zastřelili policisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám