Hlavní obsah

Le Penová se v Moskvě sešla s Putinem

– Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin přijal v Moskvě předsedkyni krajně pravicové francouzské Národní fronty Marine Le Penovou, která je jednou z favoritek brzkých prezidentských voleb ve Francii. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov po setkání mimo jiné oznámil, že aktéři spolu neprobírali žádné financování kampaně.

Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin s předsedkyní francouzské Národní fronty Marine Le Penovou

Článek

„Přikládáme velkou důležitost našim vztahům s Francií a snaze udržovat hladké vztahy s držiteli moci i opozičními zástupci,“ prohlásil podle ruské státní agentury RT Putin.

Moskva si podle jeho slov vyhrazuje právo setkávat se, s kým chce, ať už v Evropě, či ve Spojených státech, ale nevměšuje se do cizích záležitostí. „Nechceme nijak ovlivňovat události,“ reagoval Putin v narážce na podezření za Atlantikem i na starém kontinentu, že se ruští hackeři a zpravodajci snaží ovlivňovat volby.

Moskva to odmítá a odmítl to na tiskové konferenci i mluvčí Kremlu Peskov, když popřel, že by se Rusko nějak podílelo na financování kampaně Národní fronty a Le Penové. Ta se prohlašuje za Putinovu obdivovatelku, podpořila ruskou anexi Krymu a nyní se do Moskvy vypravila údajně na pozvání předsedy dolní komory ruského parlamentu Leonida Sluckého.

Le Penová jednala v Moskvě také přede dvěma lety. Následující rok přišla ruská opozice se zprávou, že francouzská Národní fronta získala prostřednictvím První česko-ruské banky z Ruska půjčku devět miliónů eur (zhruba čtvrt miliardy korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Le Penová přijela k Trumpovi

Šéfka francouzské Národní fronty a euroskeptička Marine Le Penová se ve čtvrtek objevila v newyorském sídle nastávajícího prezidenta USA Donalda Trumpa. Údajně...

Výběr článků

Načítám