Hlavní obsah

Turecko přestalo přijímat uprchlíky z Řecka

Ankara
Aktualizováno

Turecko pozastavilo část dohody o migraci s Evropskou unií. Nebude nyní přijímat zpět žádné uprchlíky z Řecka, řekl podle německé televize n-tv turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Znovu také pohrozil úplným vypovězením dohody, která napomohla výrazně snížit počet uprchlíků přicházejících do zemí Unie.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Článek

Úmluva, která vstoupila v platnost loni 20. března, mimo jiné stanoví, že Evropská unie bude z Turecka přijímat syrské běžence a Ankaře také poskytne rozsáhlou finanční podporu. Ankara se na oplátku zavázala přijímat zpět z Řecka uprchlíky, kteří se na jeho území nelegálním způsobem dostanou z Turecka. Měsíčně šlo dosud o zhruba 80 lidí.

Právě tuto část dohody ale nyní Ankara nebude podle prohlášení Çavuşoglua dodržovat. „Od teď můžeme říct: 'Nenaplňujeme to a je konec',“ řekl také televizi 24 TV na adresu dohody jako takové. Podobných výhrůžek přišla ze strany tureckých činitelů v posledních týdnech celá řada. „Můžeme naši dohodu jednostranně skončit. Ještě jsme nedali vědět naši partnerům, ale vše je v našich rukou,“ dodal Çavuşoglu.

Erdogan: Turkofobie je na vzestupu

Také turecký prezident Recep Erdogan svou rétoriku prakticky každý den přitvrzuje. Nizozemce například nařkl z toho, že spáchali masakr v bosenské Srebrenici. [celá zpráva] „Evropskými ulicemi pochoduje fašismus, Evropa se utopí ve svých vlastních slzách. Turkofobie je na vzestupu. Islámofobie vzrůstá,“ řekl Erdogan v jednom ze svých projevů.

Za vyhrocením vztahů s EU, od níž Turecko požaduje bezvízovou politiku, stojí mimo jiné spory s Nizozemskem a Německem, v nichž nemohlo vystoupit několik tureckých politiků, kteří propagují chystané změny ústavy. Ankara následně obě země přirovnala k nacistům a fašistům. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Turecko omezuje spolupráci s NATO

Turecko kvůli napětí s EU omezilo některé aktivity v rámci NATO, ukončena byla spolupráce a výcvik s nečlenskými partnerskými zeměmi. Může to mít dopad na...

Výběr článků

Načítám