Hlavní obsah

Masivní hackerský útok na účty Twitteru, stopa vede do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na Twitter se zaměřili hackeři. Podařilo se jim napadnout stovky ověřených účtů na této mikroblogovací síti, jsou mezi nimi například účty Evropského parlamentu, Amnesty International, UNICEF, mediálních firem i známých osobností. Ve středu o tom informovala na svém webu televize CNBC.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Logo Twitteru

Článek

Na napadených účtech o sobě útočníci dali okamžitě vědět. Publikovali příspěvky, ve kterých například označují Nizozemsko a Německo kvůli chování vůči Turecku za nacisty, vzkazy jsou psané turecky. Některým uživatelům byla u profilu změněna fotografie, objevila se tam turecká vlajka a erb Osmanské říše.

Na jednom ze vzkazů, takzvaných tweetů, se objevil i hákový kříž, symbol nacistického Německa. Objevily se také hashtagy, které v překladu znamenají nacistické Německo a nacistické Holandsko, a tweet podporující tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tweet také odkazuje na video s Erdoganem a zmiňuje datum 16. dubna, kdy se bude konat referendum, které by mělo posílit pravomoci prezidenta.

Kdo stojí za útokem, není v tuto chvíli jasné. Žádná hackerská skupina se k němu zatím oficiálně nepřihlásila.

Takto vypadaly zprávy hackerů, které posílali prostřednictvím napadených účtů.

Mezi napadenými jsou profily časopisu Forbes, bitcoinové peněženky Blockchain, německého fotbalového klubu Borussia Dortmund, japonského účtu Justina Biebera či profil britského ministerstva zdravotnictví.

Mluvčí Twitter Counter CNBC řekl, že jsou si této situace vědomi a vyšetřují ji.

Twitter je v tom nevinně

Podle řady zahraničních serverů, například The Verge a Krebs on Security, však tato mikroblogovací síť útoku zabránit nemohla. Narušena totiž nebyla ona sama, ale analytická aplikace třetí strany nazvaná Twitter Counter. Právě to umožnilo hackerům zotročit účty, které jsou na tuto službu navázány.

Mezi Tureckem a Nizozemskem panuje delší dobu napětí. Minulý týden označil Erdogan nizozemskou vládu za nacistickou a fašistickou. Nizozemsko o víkendu označilo tureckou ministryni pro záležitosti rodiny za nežádoucí osobu a eskortovalo ji do Německa.

Ministryně se chystala v Rotterdamu promluvit k členům místní turecké komunity a přesvědčit je, aby v dubnovém referendu o změnách turecké ústavy hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu. Erdogan varoval, že Nizozemsko za své aktivity zaplatí. V podobném sporu je Turecko s Německem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám