Hlavní obsah

Slovenská vládní koalice našla cestu ke zrušení Mečiarových amnestií

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská vládní koalice předloží ústavní řešení, jak zrušit tzv. Mečiarovy amnestie pro únosce syna prezidenta Michala Kováče. Po pondělní koaliční radě to řekl premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie). O podrobnostech tohoto řešení bude koalice informovat ve středu, půjde cestou změny ústavy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

„Našli jsme cestu, jak amnestie ústavně zrušit. Bez hlasů opozice to však nepůjde,“ řekl předseda slovenské vlády. Fico poprvé připustil možnost zrušení amnestií. Jako právník doposud tvrdil, že amnestie jsou právně nezrušitelné.

Koalice chce dosáhnout zrušení amnestií kombinací změny ústavy a hlasováním o jejich zrušení. „Je to možné vykonat pouze ústavní cestou,“ upozornil Fico. Koalice v parlamentu nedisponuje potřebnou ústavní většinou, proto bude potřebovat hlasy opozičních poslanců.

V roce 1998 udělil tehdejší premiér a zastupující prezident Vladimír Mečiar amnestie na únos Michala Kováče mladšího do Rakouska. Po odchodu Michala Kováče staršího z Prezidentského paláce totiž nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu.

Veřejnost je pro

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem. Kováčova syna na pozadí tohoto sporu unesli 31. srpna 1995 do Rakouska. Z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou. Únosem Kováče mladšího mohl chtít Mečiar zdiskreditovat hlavu státu, protože na prezidentova syna byl v Německu vydán zatykač. Rakouský soud ho však do Německa nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Veřejné mínění je zrušení amnestií stále víc nakloněno. Přispěl k tomu i film Únos, který byl před časem uveden do slovenských kin. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám