Hlavní obsah

Německo a Nizozemsko měly loni Turecku slíbit, že přijmou až čtvrt miliónu syrských uprchlíků

– Berlín • Aktualizováno

Loňská dohoda EU s Tureckem o migrantech zahrnovala i konkrétní počty syrských uprchlíků. Podle pondělního vydání německého listu Die Welt mělo jít o 150 000 až 250 000 syrských běženců, které by přijaly Německo a Nizozemsko. Počty jsou uvedeny v knize redaktora Weltu Robina Alexandera Die Getriebenen, která má podtitul „Merkelová a uprchlická politika: zpráva z nitra moci“ a vychází v pondělí.

Foto: Handout, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Za nimi předseda Evropské rady Donald Tusk.

Článek

Německá kancléřka Angela Merkelová a nizozemský premiér Mark Rutte při jednání s tehdejším tureckým premiérem slíbili, že ročně přijmou 150 000 a 250 000 uprchlíků ze Sýrie, kteří se přepraví přímo z Turecka do Evropy.

Dojednalo se to 6. března 2016 v předvečer summitu EU, když se německá kancléřka a nizozemský premiér setkali v Bruselu s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Rutte se schůzky účastnil, protože v té době Nizozemsko předsedalo EU.

Plán, na němž se shodli, byl představen na summitu EU dalším členským zemím jako překvapivý návrh Turecka. [celá zpráva]

Šéfové vlád a států zemí EU v závěrečném dokumentu schválili „dobrovolné přijímání uprchlíků z humanitárních důvodů“.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Nizozemský premiér Mark Rutte

Počty měli potvrdit vyjednavači

Dohoda ale byla v řadě zemí EU kritizována jako ústupek vyděračské politice Turecka, které za omezení proudu běženců do Řecka ještě požadovalo bezvízový styk a finanční pomoc. V Turecku bylo v té době asi 2,3 miliónu uprchlíků ze Sýrie. [celá zpráva]

Nikde ale nebyla zmíněna přesná čísla, nyní uvedená v knize. Počty jejímu autorovi potvrdilo několik lidí zapojených do vyjednávání.

Robin Alexander

Robin Alexander, narozený v roce 1975,  je novinářem nedělníku Welt am Sonntag. Po vystudování novinařiny a historie v Lipsku nastoupil v roce 2001 jako redaktor do levicového deníku Die Tageszeitung (taz). V roce 2004 byl na stipendiu IJP jako hostující redaktor v jihoafrickém deníku The Star a po rodičovské dovolené v roce 2006 nastoupil do časopisu Vanity Fair. V roce 2007 mu vyšla první kniha ”Rodičovství pro začátečníky - manuál pro přežití.

O rok později nastoupil do listu Die Welt, kde měl na starosti politiku kancléřky Angely Merkelové a CDU. V roce 2013 byl jedním z moderátorů diskusního pořadu televize ProSieben Absolute Mehrheit.

Merkelová a Rutte přitom plánovali přesvědčit další země, aby přijímaly uprchlíky z Turecka. Ti se mezi zeměmi, které by se přidaly k této „koalici ochotných“, měli přerozdělovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám