Hlavní obsah

Šéfem německé diplomacie byl jmenován Sigmar Gabriel

Berlín

Novým německým ministrem zahraničí se v pátek stal Sigmar Gabriel, který tento týden oznámil odchod z čela sociální demokracie. Ve funkci nahradil svého stranického kolegu Franka-Waltera Steinmeiera, který bude v únoru podle všeho zvolen prezidentem. Sedmapadesátiletý Gabriel německou diplomacii povede do zářijových parlamentních voleb.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Nový ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Článek

Gabriel, který zároveň zůstává vicekancléřem, dlouhé měsíce platil za nejpravděpodobnějšího kandidáta sociální demokracie na kancléře. Tento týden ale oznámil, že se o funkci ucházet nebude, a zároveň do ní navrhl bývalého šéfa Evropského parlamentu Martina Schulze, který má v březnu stanout také v čele SPD.

Místo kandidatury na kancléře se Gabriel rozhodl změnit ministerstvo, dosud vedl resort hospodářství. V pátek ho spolu se Steinmeierem přijal končící prezident Joachim Gauck a jmenoval ho do funkce.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Společné foto z jmenování nového ministra zahraničí

O tom, jestli bude Gabriel dobrým ministrem zahraničí, se v Německu vedly debaty. Řada komentátorů totiž poznamenávala, že Gabriel často používá slova, která rozhodně diplomatická nejsou. Šéf diplomacie, jenž nebude dělat přešlapy, je přitom podle nich v době, kdy se chystá odchod Británie z EU a v USA vládne Donald Trump, nepostradatelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám