Hlavní obsah

Nepotřebujeme rady zvenčí, vzkázal Hollande Trumpovi

– Paříž

Francouzský prezident François Hollande v pondělí ostře reagoval na výroky zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, který kritizoval Evropskou unii a NATO. Hollande prohlásil, že unie nemá žádnou potřebu dostávat rady zvenčí, uvedla agentura AFP.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

„Evropa je vždy připravena pokračovat v transatlantické spolupráci. Ta se ale stanoví v souladu s jejími zájmy a hodnotami. Evropa nepotřebuje rady zvenčí, aby se jí říkalo, co má dělat,” řekl Hollande u příležitosti udělení řádu Čestné legie americké velvyslankyni v Paříži Jane Hartleyové.

Hollande také zdůraznil, že Severoatlantická aliance bude zastaralá jen tehdy, když budou zastaralé i hrozby, kterým dosud čelí.

Trump v pondělí vydání listů The Times a Bild mimo jiné prohlásil, že EU je jen německým nástrojem a že Británie dělá dobře, že ji opouští. Tvrdil také, že NATO je zastaralé, protože se nepřizpůsobilo hrozbě islámského terorismu, Znovu také kritizoval členské země aliance, z nichž většina nepřispívá na obranu dohodnuté výdaje z rozpočtu.

Nastupující americký prezident také kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou a její přístup k uprchlické krizi. „Myslím, že udělala jednu velmi katastrofální chybu, a to tím, že přijala všechny ty ilegální migranty," řekl Trump britskému deníku The Times. [celá zpráva]

Na to reagovala Merkelová slovy, že Evropané mají osud ve vlastních rukou. Evropská unie podle ní může pomocí hospodářské síly a efektivních rozhodovacích struktur účinně bojovat s terorismem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám