Hlavní obsah

Merkelová udělala s přijetím migrantů katastrofální chybu, tvrdí Trump

• Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová svou politikou otevřenosti vůči nelegálním migrantům udělala katastrofální chybu. V rozhovoru pro britský list The Times to prohlásil nastupující americký prezident Donald Trump.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump

Článek

"Myslím, že udělala jednu velmi katastrofální chybu, a to tím, že přijala všechny ty ilegální migranty," řekl prezident, který svůj odmítavý postoj vůči přistěhovalcům dal opakovaně najevo už během loňské volební kampaně. Za jeden ze svých úkolů označuje budování zdi na hranici s Mexikem, jejíž výstavbu by měla financovat mexická vláda.

Dohoda s Ruskem o jaderném arzenálu

Trump se rovněž vyjádřil k perspektivě případné smlouvy s Ruskem o omezení jaderných zbraní. Prohlásil podle The Times, že jaderné arzenály by měly být "velmi podstatně" omezeny. Na dohodu o jejich snížení, kterou by uzavřel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, přistoupí výměnou za zrušení amerických sankcí.

Odsoudil ale ruské zapojení do války v Sýrii. Ruská intervence byla podle Trumpa "velmi špatná věc", která vedla ke strašlivé humanitární situaci.

Trump rovněž zopakoval, že členské státy NATO nedodržují vůči Alianci své finanční závazky, a to podle něj není vůči USA fér: "Je pět zemí, které platí, co mají. Pět. To není mnoho."

EU opustí i další země

Prezident, který po svém zvolení přijal jako prvního zahraničního politika zaníceného stoupence brexitu Nigela Farage, komentoval rozhodnutí Britů Evropskou unii opustit. "Lidé a státy chtějí svou vlastní identitu a Spojené království chce rovněž svou identitu," řekl britskému listu. "Nakonec se ukáže, že brexit je velká věc," dodal americký prezident.

Po Británii podle Trumpa opustí EU další země. Britskou premiérku Theresu Mayovou chce prezident pozvat do USA bezprostředně po nástupu do funkce.

Reklama

Výběr článků

Načítám