Hlavní obsah

Turecko by při jednání o míru v Sýrii uvítalo účast Američanů

– Ankara

Turecko by uvítalo, kdyby se syrských mírových rozhovorů v kazašské Astaně účastnily i Spojené státy. V pátek to prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu. Naopak do jednání by neměly být zahrnuty syrské kurdské milice YPG, jež Ankara označuje za spojence Strany kurdských pracujících (PKK), která je řazená k teroristickým organizacím. Spojené státy ale YPG v boji proti Islámskému státu podporují.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoğlu

Článek

"Od začátku Rusku říkáme, že teroristické organizace jako YPG by v Astaně neměly být," řekl Çavuşoglu novinářům. Jestliže ale milice složí zbraně a začnou podporovat územní celistvost Sýrie, mohou být zahrnuty do "rámce komplexního řešení", dodal bez bližších podrobností.

V Sýrii platí od půlnoci na pátek místního času (čtvrtku 23:00 SEČ) příměří, v zemi bylo nicméně zaznamenáno několik leteckých úderů. Ty byly ale údajně namířeny proti radikálům z Islámského státu a podobných skupin, na které se klid zbraní nevztahuje. [celá zpráva]

Na vyjednání příměří se podílelo Turecko a Rusko. Klid zbraní má umožnit syrská mírová jednání, svolaná na leden do Kazachstánu. Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev nařídil ministerstvu zahraničí, aby rozhovory připravilo pro nejbližší dobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám