Hlavní obsah

Tunisan podezřelý z atentátu už v Itálii vypálil školu, Berlín vypsal tučnou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německé úřady nabízejí odměnu až 100 tisíc eur (2,7 miliónu korun) za informace vedoucí k dopadení Tunisana podezřelého z útoku na vánočním trhu v Berlíně. Policie potvrdila jeho jméno a znovu varovala, že je nebezpečný a zřejmě ozbrojen. Podle serveru týdeníku Spiegel může mít hledaný vazby na Islámský stát. Tuniské rádio uvedlo, že Amri byl stíhán už v Itálii, kde vypálil školu.

Foto: Handout, Reuters

Německé úřady zveřejnily dvě různé fotografie Anise Amriho.

Článek

Spolkový kriminální úřad potvrdil, že hledaným je čtyřiadvacetiletý Tunisan Anis Amri. „Je 178 cm vysoký, váží zhruba 75 kg, má černé vlasy a hnědé oči. Pozor: Je nebezpečný a může být ozbrojen!” varoval úřad.

Němečtí vyšetřovatelé po Tunisanovi pátrají v souvislosti s teroristickým útokem na vánočním trhu v Berlíně. V kabině kamiónu, s nímž pachatel najel do davu lidí, se našly jeho doklady.

Podle tuniského rozhlasu opustil Amri rodnou zemi už před sedmi lety. Čtyři roky pak pykal v italském vězení za podpálení školy, uvedla agentura Reuters.

Vazby na Islámský stát?

Podle serveru Spiegel Online německé úřady měly už několik měsíců podezření o Amriho vazbách na Islámský stát.

Ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko byl letos 30. července zadržen, ale už 1. srpna opět propuštěn, napsal server Focus s odvolání na ministerstvo spravedlnosti této spolkové země. Důvod jeho zadržení úřady nesdělily.

Němci Amriho považovali za nebezpečného, a proto rozhodli o jeho vyhoštění ze země. Jelikož ale používal falešné identity a vydával se například za Egypťana nebo Libanonce, úřady nevěděly, kam muže vyhostit.

Foto: Profimedia.cz

Tuniská policie ve středu vyslechla Amriho rodinu. Napsala to agentura AFP s odvoláním na bezpečnostní zdroje. Podle DPA rodiče uvedli, že se synem měli jen sporadický kontakt od chvíle, kdy koncem roku 2010 Tunisko opustil. Agentura poznamenala, že Amri pochází z chudé rodiny.

Sourozenci Amriho - bratr Abdal a sestra Nadžúa - AFP řekli, že tomu nevěří, že Amri útok spáchal.

Při pondělním masakru na berlínském náměstí Breitscheidplatz zahynulo 12 lidí, dalších 48 utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám