Hlavní obsah

Šéfku MMF Lagardeovou soudí kvůli sporné arbitráži

Paříž

V Paříži začali v pondělí soudit šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou. Stíhána je kvůli sporné arbitráži z roku 2008, kdy jako francouzská ministryně financí dopomohla kontroverznímu podnikateli k 400 miliónům eur (10,9 miliardy korun). V případě prokázání viny jí hrozí rok vězení.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová před soudem

Článek

Případ se týká arbitráže, která v roce 2008 přiřkla 404 miliónů eur (10,9 miliardy Kč) podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu s bankou Crédit Lyonnais.

Lagardeová jako ministryně financí ve vládě Francoise Fillona rozhodla, že Tapieho vleklý spor s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Verdikt arbitráže Lagardeová přijala, i když znamenal, že stát musel platit. Loni přitom soud dospěl k závěru, že rozhodnutí bylo nesprávné a nařídil Tapiemu vrátit státu 404 miliónů.

Lagardeová není stíhána pro korupci, ale odmítá i obvinění z nedbalosti, kvůli kterému stanula před soudem. Už před zahájením procesu se hájila, že žádný zákon neporušila a že v dané době to bylo nejlepší řešení, protože u soudu by Tapie získal více. [celá zpráva]

Spor o firmu

Spor Tapieho s bankou sahá do počátku devadesátých let. Tehdy byl Tapie majoritním akcionářem Adidasu, svůj podíl však musel v roce 1993 prodat, když se stal v roce 1992 ministrem ve vládě Francoise Mitteranda. Obvinil banku, že firmu podhodnotila a tvrdil, že ho připravila o 285 milionů eur. Tapie byl mimo jiné v polovině 90. let odsouzen za korupci ve fotbale.

V roce 2007 se Lagardeová za vlády prezidenta Nicolase Sarkozyho rozhodla případ řešit arbitráží. Rozhodnutí je vnímáno jako sporné, protože Tapie podpořil před prezidentskými volbami v roce 2007 právě Sarkozyko, který pak i zvítězil.

Proces před zvláštním Republikovým soudním dvorem, složeným ze soudců a několika členů parlamentu, má trvat do 20. prosince. Advokát Lagardeové oznámil médiím, že před tribunálem požádá o odložení procesu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám