Hlavní obsah

Špína, krev a výkaly. Islanďanka popsala zdravotní péči v Rusku

Hanna Rún (26), závodní tanečnice z Islandu, pobývala v ruském městě Penza, když ji pozdě v noci probudila ostrá bolest v hrudi, nechala se odvézt do nemocnice, čehož záhy litovala. Na svém blogu později popsala plesnivé nemocniční zdi, špinavá prostěradla a křičící sestry nebo pacienty ležící na podlahách, ale nejvíc ji šokovala návštěva toalet.

Foto: Profimedia.cz

Lékaři v ruské nemocnici. Ilustrační foto

Článek

„Záchody byly plné moči a výkalů, umyvadlo plné krve,“ vylíčila svoji noční můru v blogovém příspěvku, později smazaném. Když jí ruští lékaři navrhli operaci, aby se ujistili, že má vnitřní orgány v pořádku, rozhodla se odejít.

Její příběh vyvolal ohlas v ruských i islandských médiích a podnítil v Moskvě žijícího britského novináře Marka Bennetse k vytvoření obsáhlé reportáže o ruském zdravotnictví, kterou publikoval deník Independent.

Bennets píše, že oficiálně mají všichni ruští občané nárok na bezplatné zdravotnictví, v praxi si ale často musejí platit drahé soukromé pojištění nebo uplácet lékaře. „Ruské státní nemocnice jsou v tragickém stavu, zvláště mimo velká města,“ cituje Bennets ruského opozičního politika a bývalého plukovníka KGB Gennadije Gudkova. „Je v nich zastaralé zařízení, nedostatek léků, lůžek i odborníků. Rodiny musejí často pacientům donášet jídlo.“

Sníží rozpočet

Zástupci Roszdravnadzoru, státní instituce dohlížející na zdravotnictví, se k tématu odmítli vyjádřit a označili ho za nepodložené obvinění. Ovšem podle agentury Bloomberg se Rusko mezi 55 rozvinutými zeměmi umístilo na posledním místě ve srovnání účinnosti zdravotní péče.

Navíc ruská vláda nedávno oznámila, že příští rok sníží rozpočet na zdravotnictví o 33 procent a podle analýzy Natalije Akindnikové, ředitelky Centra vývoje moskevské Národní výzkumné univerzity, se tak ruské investice do zdravotnictví dostanou na úroveň rozvojových asijských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám