Hlavní obsah

Gratulující Putin, šokovaná Evropa a strohá Asie. Svět tráví Trumpovo vítězství

• Aktualizováno

Zatímco evropské politiky ze zavedených stran zvolení Donalda Trumpa vesměs znepokojilo, a ty německé dokonce šokovalo, ruský prezident Vladimir Putin je zřejmě spokojen. Alespoň se tak zdá z blahopřejného telegramu, který Trumpovi poslal.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Donald Trump

Článek

Prezident Putin „doufá ve spolupráci zaměřenou na vyvedení rusko-amerických vztahů z krize a také na řešení aktuálních mezinárodních problémů a na hledání účinných odpovědí na výzvy globální bezpečnosti”, citovala agentura TASS ze sdělení tiskové služby Kremlu.

Putin věří, že spolu s Trumpem zlepší vzájemné rusko-americké vztahyVideo: Novinky/Reuters

Ruský prezident rovněž vyjádřil přesvědčení, že "rozvíjení konstruktivního dialogu mezi Moskvou a Washingtonem, založeného na principech rovnoprávnosti, vzájemné úcty a reálného respektování stanovisek druhé strany, odpovídá zájmům lidu našich zemí i celého mezinárodního společenství".

Německé vnímání výsledku americké prezidentské volby se značně liší. A to i pokud jde o to, jak příchod Trumpa ovlivní bezpečnostní situaci ve světě. „Těžký šok,“ netajila například své zděšení německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

„Samozřejmě že si my Evropané uvědomujeme, že si bude Donald Trump pokládat otázku, co přinášíme (Severoatlantické) alianci. My se ale budeme také ptát, jaký je jeho přístup k NATO. Vystává mnoho otázek. Naším zájmem je otevřená a zodpovědná Amerika,“ reagovala podle Deutsche Welle von der Leyenová z konzervativní strany spolkové kancléřky Angely Merkelové.

Rakouský kancléř Christian Kern se nechal slyšet, že výsledek volby „ukázal frustraci lidí a Evropa by se z toho měla poučit”. Dodal, že je otázkou, jaká bude Trumpova zahraniční politika.

Slováci výsledek volby respektují

Slovenský prezident Andrej Kiska blahopřál Trumpovi ke zvolení. "Spojené státy jsou důležitým partnerem a spojencem Slovenska i Evropské unie a pokládám za důležité, že to tak zůstane i v budoucnu," uvedl Kiska. Trumpovi blahopřál rovněž slovenský premiér Robert Fico, který rozhodnutí amerických voličů plně respektuje.

Svět se nám hroutí před očima

Podobná reakce jako z Německa přišla z Francie, další klíčové země Evropské unie. „Musíme počkat, co bude chtít nový prezident dělat, protože to, co zatím řekl, je značně znepokojující. To, co se děje v tomto světě nejistot, je pro Evropu výzvou. Obzvlášť teď, po brexitu a zvolení Donalda Trumpa. Musíme být jednotnější,“ reagoval na výsledky americké prezidentské volby šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault. Podle serveru EU Observer se rovněž nechal slyšet, že se „obává o vztahy s USA“.

„Po brexitu a těchto volbách je už možné všechno. Svět se nám hroutí před očima,“ napsal v prvotní reakci na Trumpovo zvolení francouzský velvyslanec v USA Gerard Araud. Svůj příspěvek později smazal, ale přidal jiný. „Je to konec jedné éry. Éry neoliberalismu,” poznamenal.

Premiérka Spojeného království Theresa Mayová Trumpovi pogratulovala. „Británie a Spojené státy mají trvalý a nadstandardní vztah založený na společných hodnotách svobody, demokracie a podnikání. Jsme a budeme silní a blízcí partneři v obchodu, bezpečnosti a obraně. Těším se na spolupráci se zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem,“ uvedla.

Nicneříkající reakce Bruselu 

Z ústředí Evropské unie v Bruselu přišla smířlivější reakce. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová se nechala slyšet, že vztahy Evropské unie se Spojenými státy jsou silnější než jakékoli změny a Unie bude po zvolení Donalda Trumpa s Washingtonem dále spolupracovat. „Budeme dále spolupracovat a opět nalézat sílu Evropy,” slíbila Mogheriniová.

Předsedové Evropské rady a Evropské komise Tusk a Juncker pozvali zvoleného prezidenta Trumpa na summit EU–USA co nejdříve, jak to bude možné. "Musíme upevnit mosty, které jsme přes Atlantik budovali," napsali mu.

První reakce přicházejí také z Asie. Jižní Korea věří, že Trump bude pokračovat v tlaku na KLDR kvůli jejímu jadernému programu. Obává se ale nepředvídatelného návrhu z jeho strany.

Na zvolení Trumpa už reagovala také Čína, byť stručně. Ústy mluvčího ministerstva zahraničí vzkázala, že doufá ve stabilní a spolehlivý rozvoj vzájemných vztahů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám