Hlavní obsah

Orbán se chystá změnit ústavu. S podporou krajní pravice

– Budapešť
Právo, Ivan Vilček

Na základě neplatného referenda o unijních kvótách se chystá strana FIDESZ maďarského premiéra Viktora Orbána v úterý změnit ústavu tak, aby o přistěhování cizinců do země rozhodovaly výhradně maďarské orgány. Nemá ale potřebnou ústavní většinu, a tak se musí opřít o podporu krajně pravicové partaje Jobbik. Ta si ale klade pro Orbána nepříjemné podmínky.

Foto: ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

„Musíme zrušit všechny formy přesídlování. Nesmíme dopustit přesídlení chudých ani bohatých migrantů do Maďarska. Nechceme, aby do země přicházeli chudí ani bohatí teroristé,“ uvedl předseda Jobbiku Gábor Vona po setkání s premiérem Orbánem.

Analytici označili Vonův krok za tvrdé ultimátum Orbánovi. Mnohé totiž naznačuje, že na celém obchodě s přesídlovacími státními akciemi vydělávají hlavně firmy blízké vládní straně FIDESZ. Server hvg.hu však uvedl, že FIDESZ je v zájmu průchodnosti novely ústavy připraven přesídlovací státní akcie zrušit.

Foto: MTI

Předseda Jobbiku Gábor Vona

Sedm tisíc povolení

Maďarsko v rámci prodeje přesídlovacích státních akcií dosud vydalo přes sedm tisíc povolení k pobytu. Zájem projevili především Číňané (85 procent) a Rusové (7 procent), kteří se však poté stejně usídlí v jiné zemi Unie. Dalšími zájemci jsou občané arabských zemí z oblasti Perského zálivu.

Letošní červenec byl v tomto ohledu rekordní. Stát prodal 822 akcií v hodnotě 50 tisíc eur (1,3 miliónu korun) za kus. Povolení k pobytu vydávají maďarské státní orgány při koupi akcií v hodnotě minimálně 300 tisíc eur (8,1 miliónu korun). Podle toho je možné odhadnout, že jen v červenci koupilo akcie 137 cizinců.

Maďarské přesidlování

  • Maďarsko odstartovalo prodej přesídlovacích státních akcií v roce 2013
  • Minimální částka nákupu původně činila 250 tisíc eur
  • V roce 2015 se zvýšila na 300 tisíc eur
  • Povolení k pobytu vydávají úřady do 30 dnů

Opoziční strana Politika může být jiná (LMP) upozornila, že ti, kdo si de facto koupili právo na pobyt, se v zemi nikdy neusadí. „Obdrží maďarské dokumenty, s nimiž mohou bez sebemenších potíží vstoupit na území Unie. V Maďarsku se ani neobjeví a nikdy se nedozvíme, s kým jsme vlastně měli co do činění,“ uvedl předseda LMP Ákos Hadházy.

Reklama

Výběr článků

Načítám