Hlavní obsah

Můžeme si to vyřídit venku, hádal se Farage v europarlamentu s kritiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

V Evropském parlamentu to ve středu znovu jiskřilo. Šéf britských euroskeptiků ze strany UKIP Nigel Farage se dostal do křížku s předsedou největší, lidovecké frakce Manfredem Weberem. Při tom ho vyzval, aby si šli spor vyřídit za dveře. Slovní potyčka se strhla během rozpravy o incidentu z minulého zasedání, kdy po hádce dvou poslanců z UKIP jeden z nich upadl do bezvědomí a strávil tři noci v nemocnici.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Nigel Farage

Článek

Šéf lidovecké frakce prohlásil, že incident britských europoslanců je názornou ilustrací nenávistné politiky UKIP, plodící i násilí proti přistěhovalcům v Británii.

„Jestli chcete, můžeme si to vyřídit venku!“ reagoval Farage na Weberův výpad.

Šéf UKIP však vzápětí svůj výrok mírnil, když doplnil, že venku s Weberem může „vést zdvořilý rozhovor u kávy“.

Zraněný poslanec stranu opustil

Incident mezi dvěma britskými poslanci Stevenem Woolfem a Mikem Hookem se udál během minulého zasedání parlamentu před dvěma týdny.

Poslanci se hádali během schůzky UKIP, jejímž cílem bylo „vyčistit vzduch“ v dusné atmosféře bojů o funkci předsedy. Hooke pak vyzval Woolfea, aby s ním šel ven. Woolfe tvrdí, že mu dal Hooke na chodbě ránu pěstí, takže se udeřil hlavou o rám dveří. Hooke to však popírá. [celá zpráva]

Woolfe později na chodbě zkolaboval a upadl do bezvědomí. Po hospitalizaci se vrátil do Británie a z UKIP vystoupil.

Foto: ČTK/AP

Steven Woolfe

Předseda parlamentu Martin Schulz ve středu oznámil, že případ předal policii. „Oba poslanci líčí skutkovou podstatu velmi odlišně a nejsou žádní svědci. S ohledem na závažnost tělesného násilí je třeba věc vyšetřit. Předal jsem případ francouzským úřadům,“ řekl Schulz v úvodu jednání.

Nigel Farage rozčeřil rozpravu v europarlamentu i tím, že odpůrcům vystoupení Británie z EU nadával do quislingů, což je odkaz na vůdce norských kolaborantů s nacistickými okupanty. Sklidil napomenutí od Schulze, ale i potlesk z řad europoslanců francouzské Národní fronty.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Reklama

Související články

Farage vyrazil do Mississippi za Trumpem

Britský euroskeptik a končící předseda Strany pro nezávislost Spojeného království (UKIP) Nigel Farage se vydal za oceán, aby v americkém Mississippi promluvil...

Výběr článků

Načítám