Hlavní obsah

Ruští výsadkáři budou cvičit v egyptské poušti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Káhira

Ruské výsadkové jednotky budou poprvé cvičit na africké půdě. S kolegy z Egypta budou tento měsíc trénovat ničení teroristických uskupení v poušti. Společné manévry obou zemí budou sledovat zástupci tří desítek států, oznámilo v pondělí podle agentury TASS ruské ministerstvo obrany.

Foto: Profimedia.cz

Ruští výsadkáři

Článek

„Poprvé v historii plánuje odřad ruských výsadkářů odejet se svými zbraněmi a technikou do Afriky, aby se účastnil společného mezinárodního cvičení,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Podle sdělení ministerstva ruské ozbrojené síly a Egypt „vypracují společný přístup k řešení otázek společných akcí a při lokalizaci a zničení nezákonných ozbrojených skupin v poušti“.

Vůbec první rusko-egyptské manévry se odehrály loni v červnu. Námořní cvičení Most přátelství 2015 bylo zaměřeno na nácvik ochrany námořních cest před „nejrůznějšími hrozbami”. Do týdenních manévrů se tehdy zapojil ruský raketový křižník Moskva, vrtulníková loď Alexandr Šabalin a řada podpůrných plavidel. Egyptská armáda vyslala do Středozemního moře dvě fregaty a raketové čluny.

Egypt zlepší bezpečnost letišť

Loni 31. října bomba na palubě zničila airbus ruské společnosti Kogalym Avia, jímž se vraceli z Šarm aš-Šajchu do Petrohradu ruští turisté. Bomba se dostala na palubu stroje na letišti. [celá zpráva] Po atentátu Rusko zrušilo všechny lety do Egypta, neboť tamní letiště nebyla dobře zabezpečena. [celá zpráva]

Egypt ale podle nedělního sdělení představitelů místního leteckého vypsat tendr na zajištění bezpečnosti káhirského letiště. Zástupci úřadu uvedli, že už splnili většinu ruských požadavků. Nedostatečné zajištění bezpečnosti se projevilo při letošním únosu vnitrostátního spoje na Kypr.

Naděje na obnovení leteckého spojení vzrostly, když minulý týden navštívil Egypt ruský ministr dopravy Maxim Sokolov.

Ruské rozhodnutí odvolat lety do Egypta po atentátu bombovém útoku, který si vyžádal 224 obětí, představoval spolu s britským rozhodnutím zrušit lety do Šarm aš-Šajchu jednu z největších ran pro egyptský turistický průmysl.

Reklama

Výběr článků

Načítám