Hlavní obsah

Moskva zakázala egyptským aerolinkám létat do Ruska

– Moskva • Aktualizováno

Ruské úřady zakázaly společnosti Egypt Air, patřící egyptské vládě, létat do Ruska. V pátek večer to oznámilo moskevské letiště Domodědovo s odvoláním na nařízení federální agentury pro leteckou dopravu Rosaviacija. Zákaz se má uplatňovat od soboty. Rosaviacija se k tomu nevyjádřila.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A330-300 společnosti Egypt Air

Článek

Egyptský ministr pro civilní letectví Husám Kamál mezitím potvrdil zrušení sobotního letu Egypt Air do Moskvy na základě zprávy z moskevského letiště. Tamní úřady jsou podle ministra v kontaktu s ruskými protějšky, aby se pokusily pochopit důvody zákazu, který ještě nebyl oficiálně oznámen.

Formálním důvodem opatření byla podle agentury Interfax skutečnost, že aerolinkám chybí program letecké bezpečnosti, patřící mezi dokumenty vyžadované ruskými úřady.

Až dosud egyptská společnost létala mezi Moskvou a Káhirou třikrát týdně a chystala se prý počet letů zvýšit.

Šlo o jediné přímé spojení

Egypt Air zůstával jediným přepravcem mezi Ruskem a Egyptem poté, co před týdnem ruský prezident Vladimir Putin na základě doporučení tajné služby zakázal ruským aerolinkám létat do Egypta, dokud se neobjasní pád ruského letadla na Sinaji s 224 oběťmi na životech. [celá zpráva]

Neštěstí z 31. října se nejčastěji připisuje teroristům. Rusko poté z egyptských letovisek evakuovalo do vlasti na 80 tisíc turistů. [celá zpráva]

Zákaz letů do Egypta zřejmě potrvá nejméně několik měsíců.

Největší ruská společnost Aeroflot zrušila lety do Egypta až do konce zimního letového řádu, tedy do 27. března. Podle serveru Newsru.com od pátku zakázal svým aerolinkám létat do Egypta i Kazachstán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám