Hlavní obsah

EU by měla Bulharsku poslat peníze na ochranu hranic, prohlásil Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán navštívil ve středu v doprovodu svého bulharského protějšku Bojka Borisova bulharsko-tureckou hranici. Nechal se slyšet, že o bezpečnosti celého kontinentu se rozhoduje právě tam, a vyzval, aby Evropská unie Bulharsku na ochranu hranic vyčlenila peníze. S Orbánovou výzvou se ztotožnil i český premiér Bohuslav Sobotka.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho bulharský protějšek Bojko Borisov na bulharsko-turecké hranici.

Článek

„Každý musí pochopit, že o budoucnosti Evropy se nerozhoduje v Bruselu, ale na tomto místě, kde právě stojíme,“ citovala Orbána agentura MTI.

Předseda maďarské vlády zdůraznil, že účinná ochrana zmíněné hranice je v zájmu všech Evropanů, a kritizoval, že Evropská unie Bulharsku málo pomáhá. „Pokud můžeme dát tři miliardy eur Turkům, kteří nejsou členy unie, není možné, abychom nemohli dát 160 miliónů eur Bulharům, kteří jsou členy Evropské unie,“ uvedl.

Orbán chce toto téma předložit na pátečním neformálním summitu evropských lídrů v Bratislavě.

Premiéři si společně prohlédli tři a půl metru vysoký plot, který Bulhaři postavili na hranicích s Tureckem. „Plot nás neodděluje od Turecka, ale od ilegálních migrantů,“ řekl Borisov.

Foto: MTI

„Každý musí pochopit, že o budoucnosti Evropy se nerozhoduje v Bruselu, ale na tomto místě, kde právě stojíme,“ citovala Orbána agentura MTI.

Sobotka souhlasí

Česko je podle Sobotky připraveno pomoci Bulharsku s posílením jeho vnější hranice před nelegální migrací, jak navrhoval v projevu Juncker. Premiér ocenil, že se Juncker soustředil právě na ochranu hranic EU, kterou rovněž česká vláda v evropské politice prioritně prosazuje. [celá zpráva]

Související téma:

"Přivítal jsem slova o potřebě vytvoření ústředí evropské obrany, o inovaci stávajících technologií a vytvoření evropského fondu obrany," uvedl Sobotka. Česká vláda prosazuje společný postup členských států v obranné spolupráci, který by měl doplnit transatlantickou spolupráci v NATO, připomněl. Sobotka propaguje myšlenku společné evropské armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám