Hlavní obsah

V Bulharsku zadrželi čtyři policisty podezřelé z pašování migrantů

– Sofia

V Bulharsku zatkli čtyři policisty podezřelé z účasti na pašování migrantů. Informovala o tom místní média s odvoláním na sdělení ministerstva vnitra a prokuratury v Sofii, podle něhož je čtveřice ve vazbě předběžného zadržení.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Strážci zákona, kteří již dlouho pracovali u dopravní policie, podle všeho pomáhali pašerákům lidí dostávat běžence nerušeně přes hranice do Srbska. Zatčeni byli na hlavním silničním tahu vedoucím ze Sofie na hraniční přechod u obce Kalotina na severozápadě Bulharska.

Akci nařídila ministryně vnitra Rumjana Bačvarovová na základě indicií svědčících o zapojení policistů do pašování migrantů.

První informace z vyšetřování ukazují, že podezřelí přijímali peníze od převáděčů za to, že umožňovali bezproblémové přepravení migrantů do sousedního Srbska. Při domovních prohlídkách u nich byly objeveny peníze v různých měnách, chytré telefony zajištěné proti odposlechu a také drahé zbraně v celkové hodnotě kolem 25 000 eur (676 000 korun).

Bulharsko je od roku 2013 tranzitní zemí pro migranty z Blízkého východu, kteří se chtějí dostat do západní Evropy. Po uzavření takzvané balkánské cesty, vedoucí přes Řecko, Makedonii a Srbsko, se více běženců snaží dostat do bohatších zemí Evropské unie přes Bulharsko. Podle prezidenta Bojka Borisova policisté v zemi zadrží každý den kolem stovky ilegálních migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám