Hlavní obsah

Ukrajinští záškodníci vtrhli na Krym, tvrdí Rusko. Putin hrozí odvetou

– Kyjev/Moskva • Aktualizováno

Ruská média tvrdí, že se ukrajinské speciální síly o víkendu a v pondělí pokusily vtrhnout na Krym. Odvolávají se při tom na informace ruských tajných služeb. K údajnému vtrhnutí se už vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Podle serveru RT.com se nechal slyšet, že „Ukrajina se uchýlila k terorismu, hraje nebezpečnou hru“. Údajnou akci Kyjeva označil za „hloupou a zločinnou”.

Foto: Maksim Levin, Reuters

Ukrajinský voják

Článek

Dva pokusy ukrajinských "diverzních a teroristických sil" o útok prý odrazily ozbrojené síly ruské kontrarozvědky FSB. Při zadržení "teroristů" podle FSB zahynuli dva ruští vojáci. Jeden ukrajinský útočník byl údajně dopaden a vypovídá.

Putin se v této souvislosti nechal slyšet, že Moskva nemůže nad smrtí ruských vojáků přimhouřit oči.

Cílem útoku bylo podle informací z Ruska poškodit důležitou infrastrukturu na poloostrově a destabilizovat situaci na Krymu před zářijovými parlamentními a místními volbami. Členy "diverzní skupiny" měli být Ukrajinci i etničtí Rusové.

Mluvčí ukrajinské zpravodajské služby ale ruská obvinění popřel. "Je to vymyšlená informace," řekl agentuře Reuters.

Situace na anektovaném poloostrově je nepřehledná, obě strany zřejmě do regionu přesunuly těžkou techniku. V Novorossijsku navíc probíhá vojenské cvičení patnácti zemí.

Zavřené hraniční přechody  

Počátkem týdne Rusko bez vysvětlení uzavřelo tři ze čtyř hraničních přechodů. V pondělí na severu Krymu přestalo fungovat internetové spojení, podle operátorů na žádost "ruských státních orgánů".

V médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že Rusko přesouvá k hranici mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem vojenské jednotky. Podle ukrajinského ministerstva obrany začaly počátkem týdne na severu Krymu ruské vojenské manévry.

Ukrajinci v úterý oznámili, že v Chersonské oblasti sousedící s Krymem rozmisťují protitankové rakety a těžké zbraně včetně obrněné techniky. [celá zpráva]

Ruská státní agentura TASS ve středu oznámila, že ostraha krymské hranice byla zesílena a na ostrově bylo zvýšeno zabezpečení veřejných míst a objektů infrastruktury.

Napětí také zvyšuje aktuální cvičení v Novorossijsku na Kubáni, který je nedaleko Kerčské úžiny. Zahájeno bylo v pondělí a potrvá do 13. srpna. Účastní se ho vojáci z 15 zemí včetně Běloruska. Nacvičují se i obojživelné operace.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu drtivá většina států neuznala.

Reklama

Výběr článků

Načítám