Hlavní obsah

Šéf rakouských Svobodných přirovnal pokus o převrat v Turecku k požáru Říšského sněmu

Vyostřené vztahy mezi Rakouskem a Tureckem by mohlo ještě více pošramotit vyjádření šéfa rakouské pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho. Ten podle agentury APA konstatoval, že mu pokus o převrat v Turecku připomíná požár Řišského sněmu, k němuž došlo v Německu v roce 1933. Incident se tehdy stal záminkou pro nacistické represe.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache

Článek

Nechci to nijak srovnávat, ale takové mechanismy jsme v dějinách za dramatických okolností zažili i jinde - například při požáru Říšského sněmu," řekl Strache v rozhovoru poskytnutém listu Die Presse.

Narážel tak zjevně na čistky, které turecká vláda spustila po neúspěšném pokusu o puč z poloviny července. Podle kritiků prezident Recep Tayyip Erdogan neúspěšného převratu využil, aby se zbavil i těch svých odpůrců, kteří nemají s pučem nic společného.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Říšský sněm vyhořel v roce 1933 krátce poté, co se německým kancléřem stal Adolf Hitler. Kdo budovu parlamentu zapálil, se nikdy s určitostí nezjistilo, nacisté ale požáru využili k pronásledování politické opozice, především německé levice, i k omezení občanských práv.

Podle Stracheho stojí prezident Erdogan nejen za vlnou zatýkání, ale i za samotným zmařeným pučem. "Ve skutečnosti se dalo velmi rychle rozpoznat, že tento takzvaný puč proběhl nejen diletantsky, ale budí to dojem, že to byl řízený puč, jehož cílem bylo umožnit vznik Erdoganovy prezidentské diktatury," uvedl Strache.

FPÖ, jíž je Strache předsedou, je pravicově populistická strana, která má v rakouském parlamentu po socialistech a lidovcích nejvíce poslanců. Průzkumy veřejného mínění naznačují, že by mohla v případných parlamentních volbách dlouholetou dominantní pozici současných vládních stran ohrozit. Kandidát FPÖ Norbert Hofer bude v opakovaném druhém kole voleb v říjnu usilovat o post prezidenta. V květnu těsně podlehl Alexandrovi Van der Bellenovi, ale soud nařídil hlasování kvůli nesrovnalostem opakovat.

Ukončeme přístupová jednání, vyzval rakouský kancléř

Napjaté vztahy mezi Rakouskem a Tureckem trvají už několik dní. Ve čtvrtek kancléř Christain Kern vyzval k tomu, aby Evropská unie začala uvažovat o ukončení přístupových jednání s Ankarou. Požadavek podpořili i ministři zahraničí a obrany Sebastian Kurz a Hans-Peter Doskozil. [celá zpráva]

Foto: Lazslo Balogh, Reuters

Rakouský kancléř Christian Kern.

V pátek na kancléřovu výzvu reagoval turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, který Vídeň označil za "metropoli radikálního rasismu". [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám