Hlavní obsah

Výbuch v německém Ansbachu zranil dvanáct lidí. Nálož odpálil syrský žadatel o azyl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie zemřel poté, co v bavorském Ansbachu v neděli večer odpálil výbušninu. Při explozi bylo zraněno 12 lidí. Podle policie jsou tři z nich ve vážném stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v německém Ansbachu zranil dvanáct lidíVideo: Reuters

 
Článek

Sedmadvacetiletý muž se snažil dostat na hudební festival, který se konal od pátku ve městě Ansbach, které leží asi 40 kilometrů od Norimberka. Dovnitř ale nepronikl.

Kolem 22:00 SELČ pak před vinárnou Eugens Weinstube v centru města došlo k explozi. Výbušninu měl muž podle místních médií schovanou v batohu. Místo bylo nedaleko od vchodu na hudební festival v Ansbachu. Z něj bylo po explozi evakuováno zhruba 2500 lidí.

Žádost o azyl mu zamítli

Mladý muž přišel podle bavorského ministra vnitra Joachima Herrmanna do Německa ze Sýrie přede dvěma lety a požádal o azyl. Žádost mu ale byla před rokem zamítnuta. Důvod zamítnutí bavorský ministr vnitra zatím nezná, ale v následujících dnech ho úřad pro migraci objasní.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Nálož podle vyšetřovatelů odpálil sedmadvacetiletý neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Reuters a ČTK/AP

Červencové útoky v Německu

„Kromě mnoha uprchlíků se špatnými osudy přicházejí do naší země i lidé, kteří představují opravdové nebezpečí pro bezpečnost lidí v naší zemi,“ řekl Herrmann v pondělí agentuře DPA. „To nemůžeme akceptovat,“ dodal.

Herrmann také v pondělí prohlásil, že výbušnina obsahovala mnoho ostrých kovových částí, takže cílem atentátníka zřejmě bylo zabít co nejvíce lidí. Podle ministra šlo pravděpodobně o sebevražedný útok. [celá zpráva]

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Policie u místa výbuchu v bavorském Ansbachu

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Policisté oblast kolem místa, kde došlo k explozi, uzavřeli.

Policie Syřana znala kvůli jeho kriminální minulosti, mimo jiné kvůli drogovým deliktům, dodal Herrmann podle agentury DPA. Byl podle všeho považován za problematického, policie se jeho chováním podle ministra zabývala opakovaně.

Muž se v minulosti léčil na psychiatrické klinice a dvakrát se už pokusil o sebevraždu.

Policie také našla u pachatele mobilní telefon, který bude součástí vyšetřování, uvedl policejní prezident Roman Fertinger na tiskové konferenci.

Už čtvrtý útok v Německu

Bavorský ministr vnitra také v pondělí agentuře DPA řekl, že za téměř devět let, co je ve funkci, nezažil takový týden. Připomněl minulé pondělí, kdy napadl sedmnáctiletý žadatel o azyl z Afghánistánu ve vlaku nedaleko Würzburgu sekerou a nožem cestující a čtyři zranil. [celá zpráva]

V pátek v Mnichově osmnáctiletý útočník německo-íránského původu u nákupního centra zastřelil devět lidí a pak sebe, dalších pětatřicet zranil. [celá zpráva]

V neděli se kromě útoku v Ansbachu stalo neštěstí také v sousedním Bádensku-Württembersku, kde v Reutlingenu syrský žadatel o azyl na autobusovém nádraží zabil mačetou ženu a další dvě osoby zranil. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Novinky

Největší teroristické útoky v Evropě

Reklama

Výběr článků

Načítám