Hlavní obsah

Sebevrah a islamista, míní o útočníkovi z Ansbachu bavorský ministr

– Ansbach • Aktualizováno

Nedělní výbuch nálože v bavorském Ansbachu, kterou aktivoval odmítnutý žadatel o azyl ze Sýrie, byl zřejmě islamistickým sebevražedným útokem. Myslí si to bavorský zemský ministr vnitra Joachim Herrmann. Zatím ale podle něj nebyly nalezeny důkazy, které by ukazovaly na útočníkovo napojení na teroristické hnutí Islámský stát (IS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německá policie ohledává místo činu v AnsbachuVideo: Reuters

 
Článek

"Můj osobní odhad, který bohužel považuji za velmi pravděpodobný, je, že toto byl skutečný islamistický sebevražedný útok," řekl v rozhovoru s agenturou DPA Herrmann.

Událost v Ansbachu není podle Herrmanna možné považovat za obyčejný pokus o sebevraždu, neboť Syřan přidal do batohu s výbušninou také mnoho ostrých kovových částí, jejichž cílem je v okolí exploze napáchat co největší škody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie provedla razii v domě, kde žil útočník z AnsbachuVideo: Reuters

"Proto musíme vycházet z toho, že toto nebyla jen obyčejná sebevražda, neboť chtěl zřejmě zabít co nejvíce lidí," řekl.

Zda měl napojení na islamisty, nebo ne, to je v tuto chvíli čistá spekulace
německá prokuratura

Dodal, že Syřanův záměr zabít co nejvíc lidí prozatím nebyl s konečnou platností prokázán, ačkoli tomu okolnosti nasvědčují. "Kriminální policie v příštích hodinách a dnech podnikne všechno pro to, aby vše zcela objasnila," řekl.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Vyšetřovatelé na místě výbuchu

"Zda měl napojení na islamisty, nebo ne, to je v tuto chvíli čistá spekulace," uvedla prokuratura. Dodala, že vyšetřovatelé se nyní zaměří na to, s kým útočník udržoval kontakty. Rovněž také podle agentury Reuters budou zjišťovat, co Syřan před odchodem do Německa ve své vlasti dělal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch v německém Ansbachu zranil dvanáct lidíVideo: Reuters

Syřan se podle svědeckých výpovědí krátce před činem pokusil dostat na hudební festival Ansbach Open, kam se mu ale nepodařilo proniknout, neboť neměl vstupenku.

Následně nedaleko vstupní brány odpálil nálož, kterou měl v batohu. Ansbach leží asi 40 kilometrů západně od Norimberka – město má kolem 40 000 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám