Hlavní obsah

S trestem smrti zapomeňte na členství v EU, vzkazuje Turkům Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Žádná země se nemůže stát členem Evropské unie, pokud má ve svém právním řádu trest smrti. Novinářům to v pondělí řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Reagovala tak na hlasy tureckých politiků, které po zmařeném pátečním puči volají po opětovném zavedení nejvyššího trestu.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová

Článek

„Říkám jasně jedno: žádná země se nemůže stát členem EU, pokud zavede trest smrti,“ řekla Mogheriniová, která také Ankaru varovala, aby zachovala duch práva.

„Říkáme, že vláda práva v této zemi musí být chráněna. Pro odklonění od ní neexistuje žádná omluva. Demokratické a legitimní instituce musí být ochráněny.“

Dopoledne se v Bruselu shodli ministři zahraničí členských zemí Evropské unie se svým americkým kolegou Johnem Kerrym, že Turecko musí po nedávné porážce puče udržet právní stát a vysokou úroveň demokracie.

Turecký premiér Binali Yildirim stejně jako před ním prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že pučistům se prý dostane spravedlnosti, „jakou zaslouží”. Uvedl, že turecká ústava nepřipouští trest smrti, ale jeho země prý zváží takové právní změny, aby se takovýto pokus o převrat nemohl opakovat. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Ankaře začali odtahovat z ulic odstavené tanky po pučistechVideo: Reuters

Turecko je dlouholetým kandidátem na členství v Unii. Rozhovory o přistoupení se zintenzivnily po jarní dohodě mezi EU a Ankarou, která přispěla k uzavření balkánské migrační trasy.

V reakci na pokus o převrat ale turecké úřady zahájily rozsáhlé zatýkání a v zemi se začalo mluvit právě o možnosti obnovit trest smrti.

„Myslím, že v demokratické zemi nelze vést jakékoliv úvahy o retroaktivním zavedení trestu smrti. Pokud by ho Turecko chtělo zavést do budoucna, byla by to nepochybně vážná překážka pro přibližování se EU,” řekl Novinkám v reakci na dění v Turecku premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Eurokomisař: Zdá se, že měli připravené seznamy

Podle tureckého premiéra Binariho Yildirima má vláda k dispozici dokumenty dokazující, kdo je za puč odpovědný.

Podle státní agentury Anadolu už bylo propuštěno na 9000 státních zaměstnanců, převážně policistů. Je mezi nimi také 30 guvernérů a podle některých zdrojů i příslušníci vojenské policie a pobřežní stráže.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje při pokusu o převrat vážně poškodily parlament v AnkařeVideo: AP

Vláda viní z puče, při němž zemřelo 294 lidí a 1400 dalších bylo zraněno, opozici v čele s duchovním Fethullahem Gülenem, který žije čtvrt století v USA. Ten to popřel. [celá zpráva]

Za mřížemi skončilo okolo 6000 lidí včetně stovek soudců, prokurátorů a dvou desítek generálů.

Eurokomisař Johannes Hahn, který za Evropskou komisi vede s Tureckem rozhovory o jeho přistoupení, v pondělí prohlásil, že se zdá, že turecká vláda připravila seznamy nepohodlných osob, jež mají být zatčeny, už před pokusem o puč. „To je přesně to, čeho jsme se obávali,“ komentoval to, jak Ankara čistkami reaguje na pokus o převrat.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám