Hlavní obsah

Británie nasadí proti Islámskému státu nové rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské letectvo RAF má novou zbraň ve válce s Islámským státem. Na svých strojích Tornado GR nasadí nové rakety vzduch-země Brimstone 2, které představilo 12. července. Jsou schopné zasáhnout vozidla, ve kterých se radikálové pohybují, ve vzdálenosti 30 kiloemtrů od letadla.

Foto: Profimedia.cz

Nová raketa vzduch-země Brimstone 2

Článek

Nová verze rakety Brimstone má dvojnásobný dostřel proti dosavadní. Je také přesnější, údajně se s ní dá zasáhnout i sebevražedný atentátník na motocyklu jedoucí ve vzdálenosti třicet kilometrů. Je schopná sledovat a zasáhnout cíle pohybující se rychlostí až 70 km/h, protože má kromě laserového navádění ještě radarové.

„Střela vzduch–země se může vypořádat s řadou hrozeb, jak pevných, tak pohybujících se, od bunkrů po rychle jedoucí obrněné automobily,“ uvedlo britské ministerstvo obrany.

Velitel základny RAF v Marhamu Rich Davies dodal: „Brimstome je zbraň, kterou si vybralo RAF pro operace blízké vzdušné podpory. Brimstone 2, vyvinutá na základě zkušeností s použitím Brimstone v boji, poskytne krok vpřed ve válce a dá britským pilotům pokročilou zbraň pro budoucí bitevní pole.“

Foto: MBDA

Raketa Brimstone na závěsníku

V květnu byly úspěšně ukončeny testy raket Brimstone 2 na letadlech Tornado GR4. Od příštího roku ji budou moci využívat i modernější letadla Typhoon a v budoucnu i nové bitevní vrtulníky. Letos se bude testovat na vrtulnících AH-64 Apache a počítá se s jejím využitím na bezpilotních letounech General Atomics Protector, což je zdokonalený Predator B (Reaper) pro Spojené království.

Raketa dlouhá 1,8 metru o hmotnosti 50 kg přijde na 105 000 liber. Do projektu vložilo britské ministerstvo obrany 170 miliónů liber. Rakety vyvíjela britská kancelář evropského konsorcia MBDA, které vzniklo spojením koncernů Matra BAe Dynamics, Aérospatiale Matra Missiles a raketového oddělení italské Finmeccaniky Alenia Marconi Systems.

MBDA chce nabídnout rakety i ozbrojeným silám USA, protože jejich hlavice dokáže zasáhnout přesně cíl bez toho, aby způsobovala větší škody v okolí. Testovat ji zvažuje i americké námořnictvo na svých F-18E/F Super Hornetech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám