Hlavní obsah

Labourističtí poslanci vyslovili nedůvěru předsedovi Corbynovi. Zatím nezávazně

Londýn
Aktualizováno

Většina britských labouristických poslanců v úterním nezávazném hlasování vyslovila nedůvěru svému předsedovi Jeremymu Corbynovi. Jak uvedla televize Sky News, proti Corbynovi, viněnému z vlažného přístupu k referendu o vystoupení Británie z EU, hlasovalo 172 poslanců. To je více než 80 procent labouristických zákonodárců v Dolní sněmovně.

Foto: Toby Melville, Reuters

Předseda labouristů Jeremy Corbyn

Článek

Hlasování, které je sice informativní, ale může při iniciativě pěti desítek poslanců vést k nové volbě předsedy strany, se zúčastnilo přes 90 procent labouristických zákonodárců.

Corbyna, který stále tvrdí, že sám dobrovolně neodstoupí, ač ho k tomu vyzvaly klíčové postavy strany, podpořilo pouhých 40 poslanců.

Většina labouristů před referendem usilovala o setrvání Spojeného království v Evropské unii a média i spolustraníci teď Jeremyho Corbyna kritizují, že za pokračující členství v EU nebojoval dostatečně.

Zaznívají i další kritiky poukazující na Corbynovu příslušnost ke krajně levicovému křídlu strany či na to, že se obklopuje lidmi, jimž nezáleží na úspěchu labouristů ve volbách.

V posledních dnech přišel Corbyn skoro o dvě třetiny svého stínového kabinetu, jenž začal rychle zaplňovat lidmi bez dostatečné politické zkušenosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Brexit štěpí britskou opozici

Stínový ministr zahraničí britských labouristů Hilary Benn byl odvolán ze stínové vlády vůdcem Labouristické strany Jeremym Corbynem. Spory v opozici se...

Výběr článků

Načítám