Hlavní obsah

Skotská premiérka chce obejít Londýn a sama vyjednat přístup na trh EU

– Edinburgh

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová chce bránit místo, které má Skotsko v Evropské unii, a bude usilovat o to, aby Skotové mohli mít po odchodu Británie z Unie i nadále přístup k evropskému jednotnému trhu. Sturgeonová to v úterý prohlásila ve skotském parlamentu, kde ukázala odhodlání jednat se zástupci EU přímo a obejít tak odcházející britskou vládu.

Foto: Andrew Milligan, ČTK/AP

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Článek

„Jsem odhodlána, plně odhodlána zachovat vztah a místo Skotska v EU," řekla Sturgeonová před skotskými poslanci. ”Musíme nyní podniknout veškeré potřebné kroky k tomu, abychom zajistili, že vůle skotského lidu ohledně EU bude respektována," dodala.

Vůdkyně skotských nacionalistů už ve středu zamíří do Bruselu, kde chce o postoji Skotska k britskému odchodu z Evropské unie jednat přímo s Evropskou komisí a hájit tak skotské zájmy. Také řekla, že je v přímém kontaktu s představiteli jednotlivých zemí EU.

Odchod z Evropské unie by byl proti vůli skotského lidu, upozornila Sturgeonová. Zároveň ale dodala, že v nynější chvíli nežádá zatím o nové skotské referendum o nezávislosti na Británii.

Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU

Na rozdíl od celkového výsledku britského referenda, které minulý týden vyznělo ve prospěch odchodu Británie z Unie, ve Skotsku se voliči rozhodli výraznou většinou podpořit nikoli brexit, ale opačnou možnost – tedy pokračování členství v Evropské unii.

Sturgeonová zároveň kritizovala záměr britského premiéra Davida Camerona ponechat řešení situace, respektive podání oficiální žádosti o odchod z EU až na svého nástupce. Podle Sturgeonové nelze čekat tři měsíce na výběr nového šéfa britské vlády.

Reklama

Související témata:

Související články

Skotsko hledá cesty, jak zůstat v EU

Předsedkyně skotské vlády Nicola Sturgeonová oznámila po zasedání skotské vlády, že chce okamžitě začít jednat o tom, jak by mohlo Skotsko zůstat v Evropské...

Výběr článků

Načítám