Hlavní obsah

Brexit štěpí britskou opozici

Stínový ministr zahraničí britských labouristů Hilary Benn byl odvolán ze stínové vlády vůdcem Labouristické strany Jeremym Corbynem. Spory v opozici se stupňují po čtvrtečním referendu o členství Británie v EU, v němž zvítězili stoupenci brexitu.

Foto: Danny Lawson, ČTK/AP

Zleva stínový ministr zahraničí britských labouristů Hilary Benn, premiér David Cameron a vůdce Labouristické strany Jeremy Corbyn.

Článek

Corbyn čelí tlaku stranických kolegů, včetně Benna, kvůli svému údajně nedostatečnému boji za setrvání Británie v unii. Dvě členky strany podaly již dříve návrh na hlasování o nedůvěře stranickému vůdci.

Podle zpráv z britského tisku Benn přesvědčoval ostatní stínové ministry, aby rezignovali, pokud by šéf strany Corbyn ignoroval výsledek hlasování o nedůvěře.

Corbyn dal už dříve najevo, že odejít z vedení strany nehodlá, na rozdíl od předsedy vlády Davida Camerona. Ten v pátek oznámil, že do začátku říjnové konference Konzervativní strany by země už měla mít nového premiéra. Corbyn naopak prohlásil, že bude bojovat s jakýmikoli pokusy o sesazení.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že kampaň za pokračující členství Británie v EU vedl "vlažně". V pátek pouze řekl, že je potřeba se s výsledkem smířit. Británie podle něj musí na výsledek referenda reagovat "klidně a racionálně"

Zdroje z labouristické strany řekly zpravodajskému serveru BBC News, že je velmi pravděpodobné, že řada členů stínového kabinetu podá demisi, jestliže Corbyn nebude výsledek hlasování o nedůvěře respektovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám