Hlavní obsah

Británie odchází z EU

Londýn
Aktualizováno

Ve Velké Británii v pátek ráno vrcholí sčítání hlasů v referendu o setrvání v Evropské unii. Úderem čtvrteční 22. hodiny tamního času (23:00 SELČ) se uzavřely volební místnosti a jak šlo sčítání do finále, ukazuje se, že nezvratně navrch mají příznivci brexitu, tedy odchodu Spojeného království z unie. Výsledek hlasování odhaluje, jak hluboce rozdělená země je.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

A kiss good-bye? Aktivisté s pomalovanými obličeji protestují proti myšlence vystoupení Británie z EU, dílčí výsledky však naznačují, že by mohlo jít o polibek na rozloučenou.

Článek

7:15 - Končí on-line přenos Novinek. Děkujeme za pozornost.

7:05 - Britové rozhodli o odchodu z Evropské unie, uvedla BBC.

7:03 - Světové ceny ropy se propadly o více než šest procent poté, co se Británie podle průběžných výsledků referenda rozhodla opustit Evropskou unii.

6:52 - Po sečtení 95 procent hlasů získal brexit přes 16,4 miliónu hlasů, což experti označili za hranici vítězství. Zastánci brexitu vedou o 1,1 miliónu hlasů.

6:40 - Irská republikánská strana Sinn Féin, která působí v Irské republice i v Severním Irsku, vyzvala ke sjednocení Irska.

06:31 - Bývalý skotský lídr Alex Salmond řekl, že Skotové mají právo na nové referendum o nezávislosti. Podle první ministryně Sturgeonové chtějí zůstat v EU. [celá zpráva]

06:13 - Asijské akciové trhy kvůli vyhlídkám na odchod Británie z Evropské unie prudce oslabují, japonský index Nikkei ztrácí více než osm procent.

05:56 - Prakticky celé Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU. Vzbuzuje to otázky ohledně brzkého vypsání dalšího referenda o jeho nezávislosti. Naopak baštou brexitu je Wales.

05:51 - Poslední naděje zastánců setrvání v EU se upínaly k velkým městům, údaje z Birminghamu ale pohřbily i poslední jiskru, když tam s těsnou většinou 50,4 % vyhráli stoupenci brexitu.

05:50 - Britští voliči se rozhodli vystoupit z Evropské unie - shodně to podle svých propočtů tvrdí britské televize BBC, Sky News a ITV. [celá zpráva]

Ačkoli stanice považují verdikt za nezvratný, žádný z obou táborů prozatím nedosáhl 16,4 miliónu hlasů, což je považováno za hranici vítězství. Brexit nicméně průběžně vede s 51,7 procenta hlasů.

05:39 - Referenda se celkem zúčastnilo 72,1 procenta voličů, oznámila média po zveřejnění účasti ve všech 382 volebních obvodech.

05:35 - Podle Farage by měl premiér Cameron okamžitě odstoupit z funkce, pokud referendum vyhrají odpůrci Evropské unie.

Foto: Stefan Rousseau, ČTK/AP

Zastánci odchodu Británie z Evropské unie slaví při zveřejňování průběžných výsledků favorizujících brexit.

05:22 - Odhady médií a finančních expertů hovoří o tom, že v britském referendu zvítězí zastánci odchodu z EU. Podle projekce televize Sky News získají okolo 53 procent hlasů. Analytici ze společnosti J.P.Morgan odhadli, že rozdíl bude větší, než je současných přibližně 51 ku 49 procentům z průběžného sčítání.

05:18 - Libra už se propadla pod hranici 1,4 USD na 1,367 USD a pokračuje v drtivém propadu. [celá zpráva]

05:10 - Průběžné výsledky sčítání: brexit 51%, setrvání v EU 49 %.

04:54 - Průběžné vedení brexitu v referendu mi dává odvahu snít o východu slunce nad nezávislou Británií, prohlásil lídr strany UKIP Farage.

04:48 - Sázková kancelář Betfair se přiklání k vítězství brexitu. Odchod Spojeného království z EU považuje za pravděpodobný ze 79 procent.

04:46 - Skotské hlavní město Edinburgh hlasuje výraznou většinou 74,4 % pro setrvání v EU.

04:18 - Poté, co Darlington na severovýchodě Anglie oznámil, že výsledek tamního hlasování je odchod z EU, poměr sil se na chvíli ustálil na stavu, který z angličtiny přešel i do češtiny - fifty-fifty. Od tohoto momentu znovu posilují odpůrci EU, kteří s malým náskokem opět vedou. Čeká se však stále na výsledky z velkých měst.

03:58 - V anglickém Liverpoolu hlasovalo 58,2 % lidí pro setrvání v unii, což potvrzuje předpoklad, že přestože Anglie se kloní k odchodu z osmadvacítky, obyvatelé tamních velkých měst jsou spíše pro zachování členství v EU. S velkým napětím se čeká na výsledky z Londýna.

03:50 - Britská libra se ukazuje jako naprosto spolehlivý barometr vývoje situace. Zatímco krátce po uzavření volebních místností vůči dolaru posílila na nové šestiměsíční maximum 1,4996 USD, v průběhu sčítání oslabila až na 1,4070 USD. Podle některých pozorovatelů jde o nejhlubší propad od krize v roce 1976. Podle Financial Times jde o největší pohyb hodnoty britské měny v průběhu 24 hodin v historii.

03:28 - Stoupenci setrvání Británie v EU převzali vedení. Průběžně mají 51,3 %, příznivci brexitu 48,7 %. Dílčí údaje z Londýna ukazují na velkou převahu zastánců EU.

03:23 - Skotské Glasgow hlasovalo většinou 66,6 procenta pro setrvání. Také další skotské město Falkirk se vyslovilo pro EU většinou 56,8 procenta.

03:20 - V univerzitním městě Oxford lidé hlasovali velkou většinou 70,3 procenta pro setrvání v EU.

Foto: Neil Hall, Reuters

Volební lístky v Islingtonu

03:15 - Dosavadní výsledky odhalují příkop mezi jednotlivými částmi spojeného království. Zatímco Anglie a Wales hlasují většinově pro odchod z EU (ještě nejsou známy výsledky z velkých měst, jakými jsou Londýn či Manchester), Skotsko a Severní Irsko se vyslovují pro setrvání v unii. Odpůrci brexitu už dříve varovali, že odchod z EU může znamenat rozpad Velké Británie jako takové.

02:30 - Průběžný stav: 51 % pro odchod z EU, 49 % pro setrvání.

02:23 - Expředseda britských labouristů Ed Miliband má za to, že někteří voliči využili referendum o EU jako protest proti vládě i nesouhlas s děním v Evropě.

02:21 - Lídr strany euroskeptické strany UKIP Nigel Farage poděkoval na Twitteru lidem za vysokou účast v referendu, které označil za „největší zkoušku demokracie, jakou zažil”.

02:17 - Světové finanční trhy jsou „zděšeny” vývojem sčítání hlasů v Británii, píše agentura DPA. Reakce trhů na převažující hlasy pro odchod Britů z EU jsou negativní.

02:07 - Výsledky z dalších orksků ukazují na brexit. Zatímco na souostroví Scilly hlasovalo 56,4 % lidí pro setrvání, rozluku s Bruselem volí 66 % občanů v okrsku Broxbourne a 55 % ve Swindonu. Čeká se na výsledky z londýnského okrsku Lewisham, kde se údajně kolem 83 % lidí vyslovilo pro setrvání, což by mohlo s celkovými čísly značně pohnout.

01:34 - Libra po oznámení výsledků v Sunderlandu prudce klesla na 1,4804 za dolar, oproti kterému ztratila dva centy.

01:32 - Vítězství brexitu v Sunderlandu se očekávalo, ne však takto výrazné. Komentátoři přitom soudí, že výsledky v tomto okrsku by mohly naznačit, jak dopadne hlasování v celé zemi.

Prozatím byly sečteny hlasovací lístky ještě na Gibraltaru, na skotském souostroví Orkneje, v Newcastlu a Clackmannanshire. Všude tam lidé hlasovali pro setrvání, údaje ze Sunderlandu ale překlopily misky vah na stranu odpůrců EU.

Foto: Liam McBurney, ČTK/AP

Sčítání hlasů v severoirském Belfastu.

01:29 - Pro vystoupení z EU je zatím 161 744 voličů, pro setrvání 158 537.

01:22 - Ve volebním okrsku Sunderland vyhráli příznivci brexitu. Pro opuštění EU hlasovalo 61,3 procenta voličů. Do průběžného vedení se tak dostali zastánci brexitu.

01:19 - Průběžné výsledky britského referenda po sečtení hlasů ve třech menších volebních obvodech z celkových 382 vedou s 57,3 procenty zastánci EU.

01:08 - Newcastle hlasoval těsně proti brexitu. Setrvání v EU volilo 65 404 občanů, odchod 63 598. Volební účast byla 68 procent. Výsledek předznamenává možné volební drama, čekal se totiž větší rozdíl ve prospěch zastánců setrvání v EU.

Foto: Anthony Devlin, ČTK/AP

Sčítání hlasů v referendu o setrvání Británie v EU v Londýně

00:59 - Podle BBC výsledky na Gibraltaru nejsou překvapením, protože se očekávalo, že místní obyvatelé setrvání v EU podpoří. Gibraltar obývá asi 30 000 lidí. Je zcela specifickým územím s ohledem na vztah k sousednímu Španělsku, ze zveřejněných údajů tak nelze vyvozovat žádný trend hlasování na britských ostrovech.

00:40 - PRVNÍ VÝSLEDEK: Obyvatelé Gibraltaru, kde se hlasovací místnosti kvůli časovému posunu uzavřely o hodinu dříve, se v drtivé většině (96 procent) vyjádřili pro setrvání Velké Británie v Evropské unii. Pro EU hlasovalo 19 322 lidí, proti pouhých 823.

00:14 - Je to nedorozumění, zpochybnil mluvčí šéfa protiunijní britské strany UKIP Farage jeho slova v rozhovoru s Sky News, že asi vyhrál tábor zastánců setrvání v EU.

00:10 - V průzkumech Ipsos MORI bylo v úterý pro setrvání v EU 51 % respondentů, ve středu a ve čtvrtek to pak bylo shodně 54 %, uvedl na Twitteru výkonný ředitel společnosti Bobby Duffy.

00:02 - Světové ceny ropy díky nadějím na setrvání Británie v EU stouply. Severomořská ropa Brent posílila o 2,1 procenta, seanci zakončila na 50,91 USD za barel a v prodlouženém obchodování vykazuje další nárůst. Cena americké lehké ropy WTI v závěru čtvrtečního obchodování stoupla o téměř dvě procenta na 50,11 USD za barel.

23:56 - Společnost Ipsos MORI na základě čtvrtečního a středečního dotazování naznačila vítězství britského prounijního tábora ve výši 54 procent.

23:51 - Přes 80 britských euroskeptických poslanců v dopise vyzvalo premiéra Camerona, aby bez ohledu na výsledek referenda zůstal ve své funkci.

23:44 - Průzkum YouGov pro televizi SkyNews není klasickým exit pollem. Agentura se po internetu již dříve dotazovala 4800 lidí, jak budou volit, a po hlasování měli titíž respondenti potvrdit, zda se tak skutečně rozhodli. Odborníci poukazují na to, že takový průzkum neodpovídá klasickým exit pollům, tedy odhadům výsledků, které se provádějí rozsáhlým dotazováním voličů při jejich odchodu z volebních místností. Průzkum proto nemusí být příliš spolehlivý.

23:23 - Premiér David Cameron na Twitteru poděkoval lidem, kteří hlasovali pro setrvání Británie v Evropské unii.

23:17 - Britská libra roste po zveřejnění průzkumu YouGov, podle kterého mírná většina Britů hlasovala pro setrvání země v EU. K dolaru přidává 0,8 procenta.

Foto: Reuters

Do kampaně se zapojily i britské bary

23:11 - Šéf britské protievropské strany UKIP Nigel Farage v rozhovoru s televizí Sky News řekl, že to vypadá na vítězství příznivců britského členství v EU.

23:07 - Podle průzkumu, který ve čtvrtek provedla agentura YouGov pro televizi Sky News, hlasovalo celkem 52 procent Britů pro setrvání země v Evropské unii.

23:06 - Gibraltar ohlásil volební účast v referendu o setrvání Británie v EU ve výši 83,65 procenta. Stanice Your Gibraltar uvedla, že hlasování zde skončilo.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Bývalý starosta a jedna z hlavních tváří kampaně pro brexit Boris Johnson s manželkou Marinou.

23:04 - Akcie ve Spojených státech výrazně stouply, vzhůru je táhly především akcie bank, protože investoři spoléhají na to, že se Británie rozhodne zůstat v Evropské unii, a evropská ekonomika se tak zřejmě vyhne možné újmě.

23:01 - Hlasování napjatě sleduje celá Evropa. Vzhledem k tomu, že se neprováděly tzv. exit polly, tedy průzkumy mezi lidmi, kteří právě odhlasovali, je potřeba vyčkat až na výsledky sčítání. První dílčí čísla se čekají v pátek nad ránem. Klíčové okrsky by měly zveřejňovat své výsledky až mezi 4. až 6. hodinou ráno.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Premiér David Cameron s manželkou Samanthou přichází k volební místnosti.

23:00 - V posledních průzkumech mají lehce navrch zastánci setrvání Británie v unii, záležet ale bude na volební účasti, která se odhaduje 67 procent, tedy zhruba stejně jako při parlamentních volbách. Více lidí odhodlaných jít hlasovat je podle průzkumu ale mezi lidmi staršími 65 let, kteří jsou dlouhodobě spíše příznivci brexitu.

Anketa

Jak odhadujete výsledek britského referenda o setrvání v EU?
Británie zůstává v EU
31,5 %
Británie odchází z EU
68,5 %
Celkem hlasovalo 7957 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám