Hlavní obsah

Londýnské obchodníky čeká dlouhá noc, brexitu se děsí

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner (Londýn)

Nejen volební komisaři ve Velké Británii zůstanou nadcházející noc vzhůru. Své krizové štáby aktivovaly i finanční instituce a s obchodníky na kapitálových trzích budou bdít i jejich právníci. Musí být připraveni zareagovat na průběžné výsledky hlasování, o brexitu nemluvě, a být svým klientům k dispozici, radit, nakupovat a prodávat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britské referendum o odchodu z EUVideo: AP

 
Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

„Máme připravenou pracovní skupinu, která to bude celou noc sledovat,“ řekl Novinkám 34letý Alex, který pracuje pro investiční fond ve čtvrti Mayfair. Firma se podle jeho slov případného brexitu děsí.

„Přišli bychom o milióny, většinou v souvislosti s americkými klienty. Počítáme, že bychom se z toho osm až devět měsíců vzpamatovávali. Také by přišla vniveč osmnáctiměsíční práce na jedné dohodě s velkým klientem, která je na spadnutí, ale teď musí počkat na výsledek referenda,“ dodal.

Podobné obavy ze strmého pádu trhů a rušného nočního obchodování potvrzují i další zdroje. List The Evening Standard napsal, že noc na pátek probdí celá londýnská City i se svými právníky. K dispozici svým klientům budou v pátek nad ránem vysoce postavení manažeři všech významných finančních domů od JP Morgan přes Barclays, Deutsche Bank a UBS po Société Générale.

Foto: Toby Melville, Reuters

Bankéři se děsí toho, že by Velká Británie odhlasovala odchod z EU

„Klienti si přejí, aby byl někdo ve službě. Týmy obchodníků a technické podpory budou pracovat celou noc a průběžně se střídat,“ potvrdil listu nejmenovaný investiční bankéř.

Případný pád trhů a britské měny reflektují oba tábory ve vládní Konzervativní straně. Proto také podle Evening Standardu shodně vysílají signály, že kdyby voliči rozhodli o brexitu, nebude to znamenat okamžité odstoupení premiéra Davida Camerona. Ten by měl podle vyjádření několika zástupců obou stran v čele vlády zatím setrvat, aby trhy uklidnil.

Výsledek referenda o britském členství v EU má být znám v pátek ráno. Podle posledního průzkumu agentury Ipsos MORI mají mírně navrch příznivci setrvání v EU. Průzkum uvádí, že by odchod z EU volilo 48 procent voličů, setrvání 52 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám