Hlavní obsah

Potvrzeno. Velká Británie odchází z EU

Londýn
Aktualizováno

Britští voliči v referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie, když počet hlasů pro odchod překročil nadpoloviční většinu, uvedla BBC. Už předtím BBC i televize Sky News a ITV uvedly v predikcích, že v referendu o setrvání Velké Británie v Evropské unii zvítězili zastánci odchodu a výsledek je nezvratný.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Lídr protievropské strany UKIP Nigel Farage slaví vítězství zastánců odchodu Británie z EU.

Článek

Podle konečných výsledků se pro odchod z Unie vyslovilo 51,9 procenta voličů, tedy 17,4 miliónů lidí. Pro setrvání v EU se vyslovilo 48,1 procenta (16,1 miliónu lidí). Ve 308 z 382 obvodů zvítězili zastánci brexitu. O odchodu rozhodli voliči po 43 letech členství v EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek referenda o odchodu Velké Británie z EU

Skotsko a Severní Irsko hlasovaly pro setrvání, v Londýně byl počet příznivců setrvání a odchodu tři ku dvěma, ale zbytek Anglie se vyjádřil opačně a také většina Velšanů hlasovala pro odchod. [celá zpráva]

Britského referenda se celkem zúčastnilo 72,2 procenta voličů, k urnám jich přišlo více než 30 miliónů, což je nejvíce od voleb v roce 1992. Nevyšel předpoklad, že při vysoké účasti zvítězí v referendu zastánci setrvání. Podle očekávání volili pro odchod lidé z venkova a menších měst, ale ve větších městech bylo méně zastánců setrvání, než se čekalo.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek hlasování o odchodu Spojeného království z EU

I vývoj kurzu libry, která se propadla na 31leté minimum, ukázal, že trhy počítají s odchodem Británie. [celá zpráva]

Odchod Británie z EU už oznámil i list The New York Times, který výsledek označil za ohromující. Odráží podle něj populistický sentiment. Uvedl, že je jasné, že výsledek bude mít hluboké důsledky pro postavení Británie ve světě i pro budoucnost EU.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Obchodníci sledují sčítání hlasů z britského referenda.

Mezi zastánci brexitu již v průběhu sčítání hlasů panovala naopak povznesená nálada. Lídr protievropské strany UKIP Nigel Farage již veřejně hovořil o vítězství. Řekl, že 23. červen vstoupí do dějin jako „náš den nezávislosti”. Podle něj jde o „vítězství pro obyčejné lidi, pro slušné lidi”.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hlasování zemí Spojeného království pro setrvání v EU

Farage i opoziční labouristé, kteří zastávali názor, že by Británie neměla odcházet, již dali najevo, že by britský premiér David Cameron měl odstoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám