Hlavní obsah

Byli jsme i před EU. Chaos nechci. Britové rozhodují o EU

– Londýn
Novinky, Tomáš Reiner

Liják po celonoční bouřce vítal Londýňany do historického volebního dne, v němž rozhodnou o setrvání, nebo vystoupení své země z Evropské unie. Zřejmě proto se ráno do volebních místností nehrnuly davy. Obyvatelé britské metropole většinou reportérovi Novinek potvrdili, že chtějí, aby Británie v EU zůstala, ale zaznívaly i opačné hlasy. Průzkumy naznačovaly, že šance obou táborů jsou na celonárodní úrovni vyrovnané.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně se otevřely hlasovací místnostiVideo: AP

 
Článek
Od reportéra Novinek z Londýna

Zatím chodí jednotlivci, potvrdili Novinkám členové komise ve dvou volebních místnostech ve čtvrti Walthamstow.

„Je to zřejmě tím deštěm, protože jinak si to lidé často chtějí odbýt ráno před prací. Asi budou chodit víc večer, podle předpovědi má do odpoledne přestat pršet,“ dodávali.

Část voličů se o svém hlasu bavit nechtěla, jiní byli svolnější. Většina z desítky respondentů volila setrvání v EU. „Takto alespoň budeme mít možnost něco ovlivňovat. Když vystoupíme a budeme chtít zůstat na evropském trhu, budeme muset dodržovat pravidla stejně, ale už do nich nebudeme moci mluvit,“ řekla Novinkám 34letá Paula.

Zhruba 50letý muž nesouhlasí: „Britové vždycky byli zdatní obchodníci a není to tak, že když vystoupíme, budeme v podřadné roli. V minulosti jsme taky byli bez EU a šlo to“.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Lidé se ráno v dešti vydávali do volebních místností spíše sporadicky.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Volební místnost ve škole ve Walthamstow

„Hlasovala jsem, abychom zůstali. Nechci, aby nastal chaos. Taky znám spoustu lidí ze zemí EU a nechci je ztratit,“ uvedla asi 45letá žena, která si své jméno raději nechala pro sebe.

Nerozhodnutá desetina

Londýn je díky specifikům metropole odlišný a bude zřejmě poměrně jasně volit setrvání v Unii. Průzkumy před volbami však naznačovaly vyrovnané šance obou táborů, ačkoli zastánci členství v EU měli v posledních anketách mírně navrch.

Pravděpodobně rozhodne zhruba desetina voličů, kteří se k volbám zaregistrovali, ale v průzkumech přiznávali, že se ještě nevědí, jak budou hlasovat.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Britové v pátek rozhodují o svém setrvání v EU.

Rekordní účast?

Dá se očekávat rekordní volební účast, povinnou registraci k volbám podstoupilo více než 46,5 miliónu lidí. To je o 150 000 více než při minulých parlamentních volbách.

Do volebních místností mohou chodit do 22:00 (23:00 SELČ) hodin místního času a volební komise jim slíbila, že místnosti zůstanou otevřeny déle, pokud se před nimi budou na poslední chvíli tvořit fronty.

Hlasy se budou sčítat v 382 střediscích celou noc. Výsledek referenda by měl být ohlášen v pátek ráno na radnici v Manchesteru.

Anketa

Jak byste hlasovali v referendu o setrvání Británie v Evropské unii?
Pro setrvání v EU
24,3 %
Pro odchod z EU
75,7 %
Celkem hlasovalo 13338 čtenářů.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Výběr článků

Načítám