Hlavní obsah

U Moskvy se zřítil suchoj, pilot chtěl zabránit pádu na vesnici a nestačil se katapultovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Bojový letoun Su-27 ruské armády se ve čtvrtek zřítil severovýchodně od Moskvy. Pilot stroje, který patřil do elitního akrobatického týmu vojenského letectva zvaného Ruští rytíři (Russkije viťazi), při nehodě zahynul. Nestačil se katapultovat, protože se podle ministerstva obrany snažil zabránit pádu letadla na vesnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pilot chtěl zabránit pádu stíhačky na vesnici, zahynulVideo: TASS, Reuters

 
Článek

„9. června v 10.25 moskevského času po splnění plánovaného letu při návratu na základnu v moskevské oblasti havaroval letoun Su-27 ruských vzdušných sil. Pilot zahynul. Let se konal bez výzbroje,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

Stroj se účastnil slavnostního obřadu u příležitosti odhalení pomníku letcům. Na ceremoniálu byl i vrchní velitel ruského letectva Viktor Bondarev.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Suchoj Su-27 akrobatického týmu Ruští rytíři

„Letoun, který dnes (ve čtvrtek) havaroval asi dva kilometry od vesnice Muranovo, byl součástí akrobatického týmu Ruští rytíři, jenž patří pod ruské armádní letectvo,” sdělil zdroj agentury TASS. Pilotem byl major Sergej Jerjomenko.

Pilot Sergej Jerjomenko

Stíhací letoun Suchoj Su-27 spadl do zalesněné oblasti v Puškinském okrese.

Na místě dopadu nezpůsobil větší škody, protože se zřítil do lesa. Pilot podle ministerstva obrany podnikl všechny možné kroky, aby se letoun nezřítil na vesnici: „Čas katapultovat se neměl.”

Svědek havárie řekl TASS, že stroj po dopadu vybuchl: „Letadlo jsem na nebi nezahlédl, ale pak byl slyšet mohutný výbuch a z okraje lesa u pole stoupal k nebi sloup černého dýmu.”

Záběry trosek zříceného Suchoje Su-27.

Podle reportéra agentury TASS jsou trosky stroje rozptýleny na značné ploše, jinde je ohořelý motor, jinde trup a kabina.

Podle prvních zjištění byla příčinou havárie technická závada, uvedlo ministerstvo obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám