Hlavní obsah

Byla ve zříceném egyptském airbusu bomba? Důkazy zatím nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Pentagon zatím nemá žádné důkazy, že by egyptský airbus poslala do Středozemního moře bomba na palubě. Uvedly to agentura DPA a server Daily Mail. Po troskách stroje se stále pátrá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po troskách egyptského letounu pokračuje (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Airbus A320 během svého pádu nezanechal žádnou tepelnou stopu po výbuchu, řekl agentuře DPA nejmenovaný zástupce amerického ministerstva obrany.

Stanice BBC už ve čtvrtek ukázala satelitní snímek oblasti pořízený NASA. Záznam potvrzoval, že v oblasti během letu stroje panovalo ideální počasí a viditelnost byla jasná. Satelit přitom nezachytil žádnou zvláštní kouřovou stopu od letounu.

Foto: ČTK/AP

Archivní foto zmizelého airbusu

Egyptský ministr obrany Šaríf Fathí naznačil, že důvodem nehody letadla je spíše terorismus, a podobně hovořil šéf ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov. Televize CNN ve čtvrtek dodala, že také Američané se zatím přiklánějí k názoru, že letadlo mohla poslat na hladinu moře výbušnina na palubě.

To už nyní zřejmě neplatí. Kalifornský senátor Adam Schiff nicméně serveru Daily Mail řekl, že se stroj zřejmě rozlomil ještě za letu. Americká strana při analyzování nehody spolupracuje s francouzskou. Francouzi už od čtvrtečního odpoledne vyslýchají všechny pracovníky letiště Charlese de Gaullea, kteří měli co do činění s letem MS804.

Pátrání pokračuje, ohlásily aerolinie EgyptAir, které popřely původní zprávu o nálezu trosek.

Řecké úřady už ve čtvrtek odpoledne uvedly, že se letoun při pádu prudce stáčel do vývrtky.

Airbus A320 společnosti EgyptAir letěl z Paříže do Káhiry. Podle řecké stanice ANT1 TV se řečtí letečtí kontroloři snažili stroj marně zkontaktovat krátce předtím, než opustil řecký vzdušný prostor. Pokus trval 90 sekund, ale letadlo se neozvalo.

V letadle nad Sinajem byla bomba

Nynější tragédie letu číslo MS804 je už třetí letecký incident v egyptském prostoru za poslední rok. Loni v říjnu se na Sinajském poloostrově zřítil ruský letoun, na jehož palubě zahynulo 224 lidí. Podle vyšetřovatelů byla v letadle nálož. K útoku se přihlásila egyptská větev teroristické organizace Islámský stát.

Zmizení egyptského letadla:

Typ letounu: Airbus A320

Společnost: EgyptAir, let MS 804

Trasa: Paříž - Káhira

Počet lidí na palubě: 66

Start z Paříže: 19. května ve 23:09 z letiště Charlese de Gaulla

Plánovaný přílet: 3:15

Vstup do řeckého vzdušného prostoru: 1:24

Automatické hlášení ARCARS o kouři na toaletě: 2:26

Marná snaha o navázání rádiového spojení: 2:27

Čas zmizení z radarů: 2:29

Poslední automaticky vyslaný signál ARCARS: 2:29 (selhání systému ovládání)

Nouzový signál z polohového majáku nehody ELT:  2:36

Místo: 290 km severně od egyptského pobřeží

Letos v březnu pak bylo uneseno letadlo společnosti EgyptAir na Kypr. Únosce, který je na ostrově dosud vězněn, byl podle úřadů psychicky nevyrovnaný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám