Hlavní obsah

Pátrači po egyptském airbusu spatřili ve Středozemním moři předměty

• Aktualizováno

Množství lodí a letadel pátrá ve Středozemním moři po egyptském Airbusu A320, který se zřítil při přeletu z Paříže do Káhiry. Řecké úřady informovaly o předmětech spatřených osm desítek kilometrů jihovýchodně od místa, kde se letoun nalézal při posledním radarovém kontaktu.

Foto: ČTK/AP

Archivní foto zříceného airbusu

Článek

„Došlo k nálezům jihovýchodně od Kréty, uvnitř vzdušného prostoru Káhiry,” řekl agentuře AFP mluvčí generálního štábu řecké armády Vassilis Beletsiotis.

Pátrání po letadle, v němž cestovalo 66 lidí, se soustředí na oblast v blízkosti řeckého ostrova Karpathos. Dvojici neupřesněných předmětů oranžové barvy podle řeckých úřadů spatřili pátrači 80 kilometrů jihovýchodně od místa posledního radarového kontaktu.

Na internetu se později objevila fotografie pořízená kapitánem jedné z egyptských záchranných lodí. Je na ní předmět žluté barvy, s vysokou pravděpodobností záchranná vesta.

Letadlo se v době zmizení z radaru nacházelo v egyptského vzdušném prostoru, zhruba 280 kilometrů od pobřeží Egypta. [celá zpráva]

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Trasa letu zmizelého letadla společnosti EgyptAir

Terorismus, anebo chyba?

O příčinách nehody se zatím dá jen spekulovat. Řecký ministr obrany Panoss Kammenos uvedl, že airbus začal náhle strmě padat a ostře se stáčel do vývrtky.

Není tedy vyloučeno, že šlo o teroristický útok. Podle šéfa ruské tajné služby FSB Alexandra Bortnikova je to pravděpodobné.

Podobně hovořil i egyptský ministr dopravy Šaríf Fathy: „Nechci spekulovat a nechci zabíhat k domněnkám. Pokud ale zanalyzujete pořádně situaci, pak je možnost různého druhu akce či teroristického útoku vyšší než možnost technické závady“.

Zmizení egyptského letadla:

Typ letounu: Airbus A320

Společnost: EgyptAir, let MS 804

Trasa: Paříž - Káhira

Počet lidí na palubě: 66

Start z Paříže: 19. května ve 23:09 z letiště Charlese de Gaulla

Plánovaný přílet: 3:15

Vstup do řeckého vzdušného prostoru: 1:24

Automatické hlášení ARCARS o kouři na toaletě: 2:26

Marná snaha o navázání rádiového spojení: 2:27

Čas zmizení z radarů: 2:29

Poslední automaticky vyslaný signál ARCARS: 2:29 (selhání systému ovládání)

Nouzový signál z polohového majáku nehody ELT:  2:36

Místo: 290 km severně od egyptského pobřeží

Server BBC zveřejnil radarový záběr NASA potvrzující, že v místě byla v době nehody jasná obloha. Letadlo během pádu nezanechávalo žádnou větší kouřovou stopu.

Reklama

Výběr článků

Načítám