Hlavní obsah

Evropská unie už řeší, jak si s migrací poradit i bez Turecka

Brusel

Kvůli rostoucím obavám z krachu dohody s Tureckem o omezení migrace diskutují představitelé některých členských zemí Evropské unie o alternativních postupech. Informuje o tom německý list Bild s odvoláním na nejmenovaného evropského ministra. Místo Turků by se mohli evropských peněz dočkat Řekové.

Foto: Yves Herman, Reuters

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz a předseda Evropské komise Jean-Claud Juncker na summitu Evropské unie v Bruselu. Ilustrační foto

Článek

Podle listu se pro případ krachu dohody zvažuje například možnost, že centrem pro příjem migrantů by se staly řecké ostrovy, odkud by byli odmítnutí žadatelé o azyl rovnou posíláni zpátky do zemí původu.

Finanční prostředky slíbené Ankaře by pak měly namísto do Turecka směřovat do Řecka.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan o víkendu potvrdil, že Ankara nezmění své protiteroristické zákony jen proto, že to požaduje Evropská unie. [celá zpráva]

Změna těchto zákonů je jednou z podmínek, které si EU vymínila pro zavedení bezvízového styku s Tureckem v rámci širší dohody o zablokování masové migrace z Turecka do Evropy.

Erdogan: EU je diktatura bez slitování

Turecký prezident se navíc obul i do Evropské unie, když podle deníku New York Times osmadvacítku nařkl z krutosti, které se dopouští uzavíráním hranic před migranty.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Erdogan řekl, že se EU chová jako „diktatura bez slitování a spravedlnosti”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám