Hlavní obsah

Merkelová a Renzi kritizovali plán na kontroly v Brennerském průsmyku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Německá kancléřka Angela Merkelová se přidala ve sporu ohledně rakouských plánů na přísnější hraniční kontroly v Brennerském průsmyku na stranu Itálie a do Vídně vzkázala, že tento způsob řešení migrační krize je chybný. „Nemůžeme nechávat jeden druhého v problémech, musíme spolupracovat,” řekla kancléřka po setkání s italským premiérem Matteem Renzim v Římě.

Foto: Max Rossi, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová se vítá s italským premiérem Matteem Renzim

Článek

Podle agentury AFP vyzvala evropské vůdce, aby chránili vnější hranice, jinak budou čelit „návratu nacionalismu”. Ochrana vnějších hranic je „výzva pro budoucí Evropu od Středomoří po severní pól”.

Odsoudila plán Rakouska na kontroly v Brenneru: „Všemi prostředky se zasadím o to, abychom problém s migrací řešili jinak než uzavíráním hranic,” řekla Merkelová. Podle ní je třeba podporovat země na vnější hranici Schengenského prostoru, které čelí největšímu náporu uprchlíků.

Rovněž Renzi znovu zopakoval, že přísnější hraniční kontroly jsou špatným řešením: „Dali jsme najevo svůj naprostý odpor a svým způsobem i šok z postoje, který zaujali rakouští přátelé. Brenner je více než jen hranice, je to symbol.” Podle něj by bylo chybou zavádět kontroly u tunelu i v případě nouze. „Žádný stav nouze tu navíc nemáme,” řekl italský premiér s tím, že do Itálie letos připlulo dokonce méně běženců než ve srovnatelném období v roce 2014 a jen o něco málo více než loni.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Přechod v Brennerském průsmyku mezi Itálií a Rakouskem.

Renzi dodal, že klíčové je zabránit přílivu migrantů z Afriky.  Podle něj je po uzavření balkánské cesty potřeba strategie pro Afriku: „Nejdůležitější je investovat v Africe. Itálie preferuje dlouhodobou strategii a Evropská unie musí převzít vedení.”

Itálie a Rakousko se už několik týdnů bouřlivě dohadují o oprávněnosti opatření, jež chystá Vídeň na vzájemných hranicích v alpském průsmyku.

Rakouská vláda mluví o tom, že v případě přílivu migrantů z Itálie zahájí provoz kontrolních stanovišť na silnicích i na železnici, ministr vnitra Wolfgang Sobotka však koncem minulého měsíce ujistil, že se zatím neplánuje stavba žádných zábran. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám