Hlavní obsah

Na lidská práva v Rusku bude dohlížet policejní generálmajorka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, zvolila v pátek veřejnou ochránkyní lidských práv Taťjanu Moskalkovovou, která ve službách ministerstva vnitra dosáhla hodnosti generálmajora policie. V tajném hlasování získala 323 hlasů, tedy více než vyžadovanou nadpoloviční většinu ze 450 poslanců, a to hlavně díky podpoře vládní strany Jednotné Rusko.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Lidé na Rudém náměstí v Moskvě

Článek

Západ a Amerika zneužívá lidských práv k "vydírání, zneužívání, vyhrožování a pokusům vyvíjet nátlak na Rusko", ale úřad ombudsmana má spoustu možností, jak tomu čelit, uvedla novopečená ochránkyně. Nechala se také slyšet, že hodlá také hájit práva Rusů žijících v cizině, zejména v Pobaltí, na Ukrajině a v Podněstří, což je ruskými separatisty ovládaný region v Moldavsku. Jde prý nejen o práva jednotlivců, ale i o "ruské hodnoty".

"Předchůdci Moskalkovové si vysloužili silnou demokratickou legitimitu a často využívali své pozice k upozornění na závažné případy porušování lidských práv a k vyvíjení tlaku na bezpečnostní složky a vězeňské pracovníky," připomněla agentura AP, které se Moskalkovová jeví jako "jestřáb".

Nominace vyrazila dech i ostřílenému bouřliváku ruské politiky, populistovi Vladimiru Žirinovskému. "Je velikou osobností, ale její práce v sovětské policii a za (prvého ruského prezidenta Borise) Jelcina nedává žádný důvod si myslet, že je schopna a ochotna bránit lidská práva," prohlásil v rozpravě ve zjevné narážce na případy, kdy policie bývá spíše zdrojem bezpráví a zvůle.

Šedesátiletá Moskalkovová pracovala jako právnička ve službách ministerstva vnitra, nejprve za Sovětského svazu, pak Ruské federace. V roce 1999, kdy začínala éra Vladimira Putina, kandidovala za liberální stranu Jabloko. V letech 2007 a 2011 byla zvolena poslankyní za Spravedlivé Rusko. Ve sněmovně se zabývala problematikou krajanů, jakož i majetkovými přiznáními svých kolegů.
Novinářům nová ochránkyně práv řekla, že za prvořadé považuje chránit práva válečných veteránů, seniorů a invalidů. Míní také věnovat zvýšenou pozornost nevyplácení výplat, porušování práv pacientů a nájemníků, jakož i migraci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám