Hlavní obsah

Fico po volebním patu hledá partnery do vlády, zrušil cestu do Bruselu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Dosavadní slovenský premiér Robert Fico chce znovu sestavit vládu. Spojence do koalice však bude pro svoji stranu Směr-sociální demokracie složitě hledat, vzhledem k výsledku sobotních voleb. Fico kvůli komplikované povolební situaci dokonce zrušil svoji účast na pondělním summitu EU-Turecko v Bruselu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Slovenský premiér a předseda strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Fico

Článek

„Myslím, že je šance na sestavení vlády tak, že by se vybralo ze skupiny pěti stran,“ uvedl v neděli Fico.

Chce prý oslovit představitele všech stran, které se dostaly do parlamentu. Z možné spolupráce však vyloučil extrémně pravicovou stranu Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. „Hodnotově jsme tak daleko od sebe, že to nepřichází v úvahu," připustil Fico.

Fico kvůli povolebnímu patu zrušil účast na summitu v Bruselu. Jeho stanovisko tam má tlumočit český premiér Bohuslav Sobotka.

Možností je více

Slováci do parlamentu zvolili rekordních osm stran, o to bude sestavování koaliční většiny náročnější. [celá zpráva]

Politologové nevylučují ani vznik pravicové vlády, nebo úřednického kabinetu, který by jmenoval prezident Andrej Kiska. Úřednická vláda by mohla překlenout nadcházející předsednictví Slovenska v Radě Evropské unie v druhé polovině roku a dovést zemi k předčasným volbám.

Poprvé od listopadu 1989 nebude součástí slovenského parlamentu Křesťanskodemokratické hnutí, které skončilo jen těsně pod potřebnou hranicí pěti procent hlasů. Předseda Ján Figeľ proto oznámil, že celé vedení nabídne své stranické funkce.

Kotleba: začátek nové éry na Slovensku

V diskusním pořadu televize Markíza se poprvé k výsledkům voleb vyjádřil Marian Kotleba. Výsledek voleb považuje za začátek nové éry na Slovensku.

„Vláda stále víc upřednostňuje zahraniční zájmy před zájmy domácích obyvatel,“ upozornil Kotleba s tím, že doufá, že jeho straně se ještě podaří Slovensko zachránit.

Na otázku, zda vidí účast ve vládě jako nereálnou, šéf Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) konstatoval, že se silou netlačí ani na jednu, ani na druhou stranu. „Ve vládě nebo v opozici, uděláme vše proto, abychom naplnili alespoň část našeho programu,“ dodal.

Milan Uhrík z LSNS v diskusním pořadu veřejnoprávní televize řekl, že strana je za zavedení kontrol na hranicích Slovenska kvůli migrantům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám