Hlavní obsah

Vyhlaste výjimečný stav, vyzývá kvůli běžencům guvernér řeckou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Ankara/Berlín

Guvernér řecké provincie Centrální Makedonie vyzval v sobotu vládu Alexise Tsiprase, aby vyhlásila výjimečný stav v oblasti kolem řecko-makedonského přechodu Idomeni-Gevgelija, kde uvázly tisíce migrantů. V týž den zastřelili turečtí pohraničníci na devět Syřanů, kteří se měli pokoušet nedovoleně přejít hranici, a německý eurokomisař Günther Oettinger prohlásil, že by Evropská unie měla Turecku dát víc peněz na péči o běžence na tureckém území.

Foto: Alexandros Avramidis, Reuters

Běženci na řecko-makedonské hranici

Článek

Makedonie a další země na tzv. balkánské migrační trase uzavřely hranice a v Řecku uvízly tisíce migrantů. V pohraničí u Idomeni jich je až 14 000. „Jde o obrovskou humanitární krizi,“ prohlásil guvernér Centrální Makedonie Apostolos Tzitzikostas.

Řecká vláda by podle něj měla vyhlásit výjimečný stav. „Takto už to dál nemůže pokračovat," poznamenal guvernér a potvrdil, že se s apelem na vyhlášení výjimečného stavu obrátil na premiéra Tsiprase.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na hraničním přechodu Idomeni vzniklo stanové městečkoVideo: Reuters

„Bývalá jugoslávská republika by měla okamžitě otevřít své hranice a Evropská unie musí přijmout opatření proti státům, které své hranice zavírají, ať už jde o členské země, anebo jen o kandidátské státy. To, co dělají, je nepřijatelné," řekl Tzitzikostas.

Makedonské úřady už dříve uvedly, že hodlají vpouštět jen tolik lidí, kolik jich pustí dál Srbsko na jejich společné hranici.

Víc peněz Turecku

O řešení migrační krize mají v pondělí jednat představitelé EU a Turecka. Německý eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger v té spojitosti v rozhovoru pro magazín Der Spiegel vyzval, aby Unie Ankaře dala víc peněz na péči o běžence na tureckém území.

EU už na podzim přislíbila Turecku tři miliardy eur (asi 81 miliard Kč) pro příští dva roky. Z následných úniků informací z jednání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s šéfem Evropské komise Jean-Claudem Junckerem a šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem ale vyplynulo, že Turecko chce víc peněz.

Oettinger souhlasí. „Evropa by měla Turecku nabídnout výhled finanční podpory za rok 2017. Převzetím úplných nákladů za služby, které Turecko poskytuje v podobě ubytování a péče o běžence, se může účet rychle vyšplhat až na šest či sedm miliard eur ročně (až 189 miliard Kč),“ uvedl.

Foto: Ammar Abdullah/Files, Reuters

Syřanky u turecké hranice v provincii Látakíja

Rakouský kancléř Werner Faymann dokonce navrhuje, aby EU vytvořila zvláštní fond pro krytí dodatečných nákladů, do něhož by přispívaly všechny členské země. „Uprchlická krize si žádá společné evropská řešení," řekl Faymann.

Evropská komise před blížícím se summitem s Tureckem také pochválila Ankara za pokrok v péči o uprchlíky. Turecko se tím přiblížilo přislíbenému zrušení vízové povinnosti pro své občany cestující do EU. Víza by mohla být zrušena letos v říjnu. [celá zpráva]

Syřany zastřelili

V Turecku, odkud běženci pokračují přes moře do Řecka, se nalézá přes 2,5 miliónu syrských uprchlíků a tisíce dalších se tísní na syrsko-turecké hranici. Turecko je na své území nevpouští, pouští pouze ty, kdo jsou těžce zranění.

Turečtí aktivisté v sobotu upozornili, že turečtí pohraničníci zastřelili u hranice devět Syřanů, kteří se pokusili o přechod. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: , Novinky

V pátek večer bylo zraněno nejméně deset lidí, kteří se pokusili projít do Turecka. Podle agentury DPA, která se odvolává na organizaci Amnesty International, bylo podobných incidentů na hranicích v předchozím měsíci více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám