Hlavní obsah

Turci zastřelili devět Syřanů, Erdogan plánuje pro migranty vesnici

– Istanbul • Aktualizováno

Turečtí pohraničníci zastřelili u hranic se Sýrií devět Syřanů, kteří chtěli ilegálně přejít do Turecka. Oznámila to v sobotu syrská organizace pro liská práva, na kterou se odvolává agentura DPA. Na turecko-syrských hranicích se už několik týdnů tísní desítky tisíc uprchlíků a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu oznámil záměr vybudovat na severu Sýrie pro uprchlíky vesnici.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Syrští uprchlíci u hranice s Tureckem

Článek

Podle syrských aktivistů zastřelili turečtí pohraničníci devět Syřanů, kteří chtěli překročit hranice do Turecka. Dalších nejméně deset Syřanů bylo v pátek večer zraněno. Podle DPA, která se odvolává na organizaci Amnesty International, bylo podobných incidentů na hranicích v předchozím měsíci více.

Ankara své hranice zavřela začátkem února, když počet běženců proudících do Turecka ze Sýrie kvůli ofenzivě v syrském městě Halab výrazně vzrostl. Podle sobotní zprávy DPA Turecko pouští do země jen těžce zraněné.

"Současná situace vyžaduje urgentní mezinárodní zásah. Svět nás opustil," řekl tento týden stanici Al-Džazíra aktivista abú Muhammad.

Vesnice pro desítky tisíc běženců

Turecký prezident v sobotu, ještě před zprávami o střelbě na hranicích, oznámil záměr vybudovat na severu Sýrie vesnici. Podle agentury Anadolu se již dohodl se Spojenými státy na jejím umístění, další podrobnosti však nesdělil.

"Diskutovali jsme o tom s (americkým prezidentem Barackem) Obamou a určili jsme už i místo, ale projekt ještě není hotov," prohlásil Erdogan.

Turecko přijalo kvůli pětileté občanské válce v Sýrii už na 2,7 miliónu uprchlíků. Přes milión dalších běženců přes Turecko přešlo do Evropské unie. Ta má v pondělí s Ankarou jednat o omezení jejich přílivu.

Turecko zatím ubytovává běžence na svém území v uprchlických táborech, nyní poprvé navrhlo vybudovat pro ně od základu celou vesnici. Postavit ji chce na syrském území nedaleko tureckých hranic s podporou mezinárodního společenství.

Reklama

Výběr článků

Načítám