Hlavní obsah

Rakousko má svého Trumpa. Na prezidenta kandiduje lev vídeňských bálů

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Také Rakousko, které bude v dubnu volit hlavu státu, má svého Donalda Trumpa. Výstředního multimilionáře a stavařského magnáta Richarda „Maltu“ Lugnera. Známý vídeňský bonviván netají, že se nechal Trumpem inspirovat. Oproti němu má navíc 83letý Lugner jednu podstatnou výhodu, píše server Local - atraktivní 26letou manželku Cathy, někdejší dívku Playboye.

Foto: Profimedia.cz

Richard „,Malta“ Lugner si Cathy vzal ve svých 81letech.

Článek

„Ostatní prezidenti mají tendenci své manželky skrývat a já přirozeně udělám opak,“ předeslal Lugner. Dodal, že Cathy bude manažerkou jeho volební kampaně a bude všude vystupovat po jeho boku.

„Rakousko právě teď potřebuje budovatele vzešlého z lidu. Prezident musí být mediální profesionál, musí být dobrý herec, jako byl Ronald Reagan,“ říká Lugner ve dvanáctiminutovém volebním spotu, který natočil spolu se svou manželkou.

S prezidentskou volbou už má zkušenosti. Kandidoval již v roce 1998 a získal tehdy 10 procent hlasů. Byť to nejspíš bylo zejména z recese, podobně jako když byl nominován do pěvecké soutěže Eurovize.

Yes, we can!

Šestadvacetiletá Playmate v předvolebním klipu slibuje, že jako první dáma „ukáže světu moderní a atraktivní tvář Rakouska“. Její třiaosmdesátiletý manžel je prý „vitální a mladý”. „Nevypadá ani na šedesát,“ tvrdí Cathy Lugnerová.

A věk prý nebude překážkou ani v případě, že bude rakouský světák zvolen  prezidentem. „Byl jsem teď u doktorů a ujistili mě, že je můj zdravotní stav tip-ťop,“ řekl serveru Local.

Zmiňovaný volební spot je zakončen záběrem na blonďatou Cathy, kterak pózuje před rakouskou a unijní vlajkou a provolává „Yes we can!”, tedy heslo z volební kampaně současného amerického prezidenta Baracka Obamy.

Nebudu macho z divokého západu

Lugnerova kampaň má být stejně jadrná, agresivní a jednoduchá jako ta Trumpova. „Postarám se o to, abychom Trumpovu volební strategii převzali,“ dodal energicky vzhlížející muž, jenž se ani po oslavě osmdesátých narozenin nepřestal objevovat na společenských akcích rakouské smetánky.

Kromě peprných výroků a pohádkového bohatství mají Lugner s Trumpem společný i (původní) obor podnikání, tedy stavebnictví. V čem se naopak chce Rakušan od svého amerického kandidáta odlišit, je jeho stylizování se do macha z divokého západu.

V médiích se o Lugnerovi mluví především v souvislosti s dámami, které s sebou brává na slavný ples ve vídeňské opeře. Na každoroční vyvrcholení vídeňské plesové sezóny už pozval takové persony, jako jsou milenka Silvia Berlusconiho známá pod přezdívkou „Ruby”, Paris Hiltonová, Kim Kardashianová či exmanželka Marilyna Mansona Dita Von Teeseová. [celá zpráva]

Za výběr doprovodu si Richard Lugner vysloužil kritiku. Konzervativnější Rakušané by ve vídeňské opeře spíš než striptérky a modelky raději viděli respektované politiky či jiné příslušníky společenské elity, poznamenává server NBC.

Tak si vzala boháče, no a co?

Zlí jazykové tvrdí, že si Cathy o sedmapadesát let staršího multimilionáře po sedmiměsíčním vztahu vzala pro peníze. To „Malta“ částečně připouští, ale nevidí v tom problém. „Mám mladší ženu a ona má muže, který má hodně peněz. Máme i jiné vlastnosti, jež nás dělají tím, čím jsme. A pokud jsme oba šťastní, co je na tom špatného?“ podivuje se 83letý magnát.

O tom, zda se voličům rakouská obdoba bohatého amerického macha zalíbí, se rozhodne v prezidentské volbě 24. dubna, případně 22. května ve druhém kole, pokud se bude konat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám