Hlavní obsah

Řecko kvůli uprchlíkům stáhlo velvyslankyni z Vídně

– Atény • Aktualizováno

Řecko ve čtvrtek odvolalo ke konzultacím svoji velvyslankyni ve Vídni. Podle agentury Reuters to oznámilo řecké ministerstvo zahraničí. Řekové tak reagují na spor o uprchlíky s Rakouskem a dalšími evropskými partnery.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Řecký ministr zahraničí Nikos Kotzias

Článek

Odjezd velvyslankyně Chryssouly Aliferiové ke konzultacím má podle řecké strany „zabezpečit přátelské vztahy mezi státy a lidem Řecka a Rakouska“.

Řecko se brání uzavírání hranic států na tzv. balkánské migrační trase. Atény se už ve středu ostře ohradily proti rozhodnutí skupiny deseti balkánských států a Rakouska postupovat společně s cílem snížit počet běženců na svých územích. Řecko k jednání pozváno nebylo. Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz prohlásil, že je to proto, že Atény se o snižování počtu migrantů nesnaží. Jeho řecký protějšek Nikos Kotzias to označil za „nepřátelský akt“.

Přes Řecko proudí většina migrantů z Blízkého východu a teď se hromadí na řeckém území. Kvůli uzavření makedonské hranice jich v Řecku uvízlo už více než 20 000. [celá zpráva]

Naštvané Atény

„Jednostranné iniciativy řešení uprchlické krize a porušování mezinárodního a evropského práva členskými státy EU je praxe, která by podryla samotné základy evropského sjednocení,“ varovalo Řecko a dodalo: „Odpovědnost za migraci a uprchlickou krizi nemůže zatížit jedinou zemi.“

Kvůli sporu bylo podle ČTK vyhrocené i čtvrteční jednání ministrů vnitra zemí EU v Bruselu. Zástupci visegrádské čtyřky (V4), jejímž členem je i Česká republika, uvedli, že především s představitelem Řecka se vedly komplikované rozhovory.

Země V4 apelují na vytvoření evropského plánu B, který by zahrnoval především posílení ochrany makedonské hranice na sever od Řecka.

Řecký premiér Alexis Tsipras ve středu pohrozil, že by jeho vláda mohla blokovat veškeré dohody v EU, dokud s ní partneři nebudou solidární. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám