Hlavní obsah

Maďarsko vypíše referendum o kvótách na přerozdělování migrantů

Budapešť
Aktualizováno

Maďarská vláda se rozhodla uspořádat referendum o plánu Evropské unie na přerozdělování uprchlíků mezi členské země podle kvót. Oznámil to premiér Viktor Orbán, aniž upřesnil, kdy by se hlasování mohlo konat.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

"Vláda reaguje na veřejné mínění. Až doposud se Evropanů nikdo nezeptal, zda si přejí kvóty na povinné přerozdělování migrantů nebo zda jsou proti,“ řekl na tiskové konferenci maďarský ministerský předseda.

"Myslíme si, že zavedení přerozdělovacích kvót, aniž by měly podporu lidí, je zneužitím pravomocí," dodal.

Orbán podle všeho hovoří o myšlence zavést trvalý mechanismus přerozdělování uprchlíků mezi členské země EU podle daného klíče. O tomto plánu se hovořilo loni poté, co byly schváleny kvóty pro jednorázové přerozdělení 160 tisíc migrantů, kteří se už nacházeli na území Itálie a Řecka a jichž bylo dodnes přerozděleno jen pár desítek.

Návrh prošel přes odpor České republiky, Maďarska a dalších zemí. Od té doby ale už nějakou chvíli není jasné, zda bude myšlenka na zavedení trvalých kvót oživena. Z Nizozemska, které tento půlrok předsedá EU, například nedávno zaznělo, že by se do přerozdělování mohly zapojit jen některé země podle vlastního uvážení. [celá zpráva]

Maďarská pravicová vláda patří k hlavním kritikům kvót, které většina členských zemí EU prosadila loni v září na jednání ministrů vnitra. Slovensko později toto rozhodnutí napadlo u soudu.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas nechtěl na pravidelné tiskové konferenci komise čerstvou zprávu o maďarském záměru komentovat.

Kritika Amnesty

Nevládní organizace Amnesty International ve své středeční zprávě označila Maďarsko za zemi, která projevila nejsilnější odpor k evropskému řešení uprchlické krize.

Související téma:

AI zároveň kritizovala kriminalizaci nelegální migrace a vztyčení plotů na jižních hranicích země. Připomněla, že loni maďarské úřady obvinily více než 900 běženců z nelegálního vstupu do země.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám