Hlavní obsah

Nový plán v EU: Uprchlíky by brala přímo z Turecka, ostatní hned vrátí

– Amsterdam

Nizozemsko připravuje nový plán pro EU na přijetí „pár stovek tisíc uprchlíků ročně“ z Turecka výměnou za to, že by všichni ostatní byli z Řecka do Turecka vraceni. Deníku De Velkskrant to řekl předseda nizozemských sociálních demokratů Diederik Samsom. Návrh má podle něj podporu premiéra Marka Rutteho.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Uprchlíci na syrsko-turecké hranici

Článek

„Myslím si, že realistická šance, že vedoucí skupina zemí EU bude mít do jara s Tureckem dohodu o legální migrační trase pro pár set tisíc uprchlíků ročně výměnou za to, že Turecko přijme zpět každého, kdo vstoupí přes Řecko,“ řekl šéf sociálních demokratů, na jejichž podpoře stojí vláda Rutteho liberálů.

Podle nizozemského listu by pak bylo přijatých 150 000 až 250 000 uprchlíků přerozděleno mezi země, které by se na plánu podílely.

Rutte jakožto premiér předsednické země EU pro tento půlrok o návrhu už v prosinci mluvil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, švédským premiérem Stefanem Löfvenem. U jednání byl rovněž nizozemský eurokomisař a místopředseda komise Frans Timmermans.

V Německu byl minulý týden na návštěvě turecký premiér Ahmet Davutoglu. Angela Merkelová pak v pátek prohlásila, že je třeba skoncovat s ilegálním pašováním lidí přes Egejské moře a umožnit legální migraci. Nevysvětlila ale, co tím myslí. [celá zpráva]

Podle Samsoma se o plánu zmíněné země domlouvají s Rakouskem i dalšími. „V nejhorším případě se budou podílet jen tyto země a pár dalších jako Francie, Španělsko a Portugalsko,“ uvedl. Francouzi se ale podle jeho slov zatím k návrhu staví vyhýbavě.

Nemusíte přijímat, ale přispějte

Do Řecka v loňském roce dorazilo okolo 800 000 běženců a nápor migrantů pokračuje zimě navzdory. Evropská unie se loni dohodla na přerozdělení 160 000 migrantů z Itálie a Řecka, ale v praxi takto bylo umístěno jen pár desítek lidí. Řada zemí včetně České republiky se navíc staví proti návrhu zavést trvalý mechanismus povinného přerozdělování.

Samsom uvedl, že podle nizozemského plánu by nemusely všechny země uprchlíky přijímat, ale byly by povinny finančně přispívat.

Evropská unie loni slíbila Turecku tři miliardy eur na zlepšení podmínek uprchlíků na tureckém území výměnou za to, že Turci budou omezovat jejich cesty do Evropy. Podle některých zpráv však tuto roli zatím Turecko příliš horlivě neplní. Je pravděpodobné, že nová dohoda s Ankarou by země EU stála další peníze. Samsom také potvrdil, že součástí dohody by asi bylo uznání Turecka za tzv. bezpečnou zemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám