Hlavní obsah

Francouzského exprezidenta Sarkozyho znovu obvinili

Paříž
Aktualizováno

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy si v úterý vyslechl nové obvinění. Tentokrát kvůli téměř dvojnásobnému překročení limitu financování předvolební kampaně. Na rozdíl od předchozích vyšetřování se případ netýká kampaně z roku 2007, ale té za Sarkozyho znovuzvolení z roku 2012.

Foto: ČTK/AP

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Sarkozy, jehož ve volbách porazil socialistický vyzyvatel François Hollande, směl stejně jako soupeři na kampaň vydat nanejvýš 22,5 miliónu eur. Vyšetřovatelé ho viní, že za ni nakonec vydal o 17 miliónů eur (dnes 459 miliónů korun) více.

Jednašedesátiletého Sarkozyho, který by se rád v roce 2017 do prezidentského úřadu vrátil, v úterý na prokuratuře celý den vyslýchali. Exprezident údajně opakovaně popřel, že by o překročení finančního limitu měl tušení.

Sarkozyho strana UMP (od loňska nese název Republikáni) a firma Bygmalion kryly podle vyšetřovatelů černé financování kampaně falešnými fakturami.

Obvinění v té souvislosti čelí hned několik lidí ze Sarkozyho okolí včetně jeho hlavního poradce. Samotnému Sarkozymu byla už dříve za překročení limitu vyměřena pokuta 364 000 eur (téměř deset miliónů korun).

Jedno vyšetřování stíhá druhé

Sarkozyho v minulosti vyšetřovali také kvůli penězům na kampaň z roku 2007. Byl viněn z nelegálního financování a zneužití peněz miliardářky dědičky kosmetického gigantu L'Oréal Liliane Bettencourtové. Vyšetřování bylo nakonec zastaveno, ovšem Sarkozy byl později obviněn z korupce a vyzrazení služebního tajemství. Toho se měl dopustit vměšováním se do vyšetřování z pozice prezidenta.

Související téma:

Sarkozy tvrdí, že stíhání jsou politicky motivovaná a jejich cílem je zmařit jeho návrat do nejvyššího úřadu.

Reklama

Související články

Malí velcí muži hýbou politikou

Mužům, o nichž bude řeč v následujících řádcích, osud dopřál nemálo vloh. Avšak příroda neplýtvá. V jednom ohledu se tudíž geny zachovaly poněkud skoupě....

Výběr článků

Načítám