Hlavní obsah

Sarkozy s Bruniovou na skútru bez helmy nadzvedli Francouze

Právo, nek

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sakrozy, který čelí obvinění z úplatkářství a porušení služebního tajemství, se znova postaral o rozruch, když se na titulní straně nejnovějšího čísla magazínu Paris Match objevila jeho fotografie, jak jedou s manželkou Carlou Bruniovou na skútru bez povinné helmy.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Na sociálních sítích se tak rozvinula debata, zda či do jaké míry exprezidentský pár porušil dopravní předpisy. „Mimo zákon?“ otázal se na Twitteru regionální lídr vládních socialistů Sébastien Bedini. Sarkozy podle něj riskuje ztrátu tří bodů a pokutu 135 eur (3712 Kč).

Snímek doplněný titulkem „Dva zamilovaní na dovolené“ byl pořízen na Azurovém pobřeží, kde Sarkozy s manželkou a dcerou Giuliou nyní tráví dny odpočinku. Dohady se točí i kolem toho, jestli jde o strojenou fotku, na níž skútr ve skutečnosti není v pohybu, anebo zda se Sarkozy a Bruniová prohánějí někde uvnitř areálu rezidence Carliny rodiny v jihofrancouzském Cap Nègre.

Foto: Eric Feferberg/Pool, Reuters

Carla Bruniová-Sarkozyová

Podle komentátorů jde zjevně o PR akci, která má utlumit následky úplatkářské aféry a ukázat Sarkozyho v soukromí jako šťastného otce rodiny. Jiný snímek zachycuje Sarkozyho a Bruniovou, jak na veřejné pláži v Cavalière vedou malou Giulii do vody. O Sarkozym se už delší dobu znova hovoří jako o možném kandidátovi v prezidentských volbách, které se uskuteční za tři roky.

Možné vysvětlení, proč je Sarkozy na skútru bez helmy, přinesl list Le Nouvel Observateur. Exprezident se chtěl prý odlišit od svého nástupce, socialisty Franҫoise Hollanda, kterého paparazzi před několika měsíci přistihli na skútru, avšak s helmou, jak se vrací z tajných nočních záletů od herečky Julie Gayetové. Snímky Hollanda tehdy obletěly svět, přičemž model jím použité helmy se stal ve Francii prodejním trhákem.

Protože Hollande může podle ústavy kandidovat na prezidentský úřad ještě jednou, nelze vyloučit, že by se ve volbách v roce 2017 mohlo zopakovat finále z roku 2012 Hollande-Sarkozy.

Reklama

Výběr článků

Načítám